Mihai Stepan Cazazian

Fundația Tufenkian sărbătorește 15 ani de activitate în Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În data de 25 septembrie, la Stepanakert, Fundația Tufenkian a sărbătorit cea de-a 15-a aniversare a activității sale în Arțakh. Pentru a marca acest moment a fost organizat un eveniment special, cu o expoziție de fotografii și  discuții în cadrul unei mese rotunde. Au participat oficiali ai Republicii Arțakh, reprezentanți ai organizațiilor locale și internaționale, invitați ai Diasporei, precum și beneficiarii și partenerii Fundației Tufenkian.

Fondată în 1998 de către întreprinzătorul James Tufenkian, Fundația Tufenkian a fost lansată ca răspuns la cele mai presante provocări sociale, economice, culturale și de mediu cu care se confruntă societatea armenească. În 2003, Fundația și-a extins aria de acțiune la Arțakh, unde de atunci, a contribuit  la reconstrucția și  dezvoltarea zonele de frontieră eliberate.

Concentrându-se pe comunitățile cele mai sărace din Arțakh, Fundația Tufenkian a construit case, școli și clinici, a instalat sisteme de alimentare cu apă și de irigații, a oferit locuințe soldaților răniți,  și refugiaților, a subvenționat activitățile agricole, a restaurat monumente istorice / culturale ale Arțakh și a contribuit la o informare corectă și echilibrată privind situația din NKR în mass-media internațională.

Evenimentul a 15-a aniversare a fost lansat cu o expoziție foto care a parcurs oaspeții prin eforturile cheie implementate de Fundația Tufenkian în ultimii 15 ani.

La inaugurarea expoziției de fotografii, directorul executiv al Fundației Tufenkian, Raffi Doudaklian, a prezentat activitatea Fundației de la momentul extinderii misiunii sale în Arțakh.

Rezumând realizările  Fundației din ultimii 15 ani, au fost prezentate următoarele cifre:

  • Au fost finalizate peste 150 de lucrări majore de construcție
  • Au fost construite sau renovate 108 case pentru armenii relocați din regiunea Kashatagh, inclusiv pentru armenii refugiați din Siria
  • au fost construite sau renovate 5 școli în satele de zona de graniță a Arțakh-ului, oferind acces la educație la mai mult de 200 de copii
  • au fost acordate 9 case unor soldați răniți din Arțakh (sunt planificate încă 3 până la sfârșitul anului)
  • Au fost construite sau renovate 4 clinici medicale, care deservesc un total de 50 de sate
  • Au fost instalate sisteme de alimentare cu apă și irigare pentru 7 comunități rurale, oferind apă curate/potabilă celor peste 850 de săteni
  • 51 de hectare de teren au fost cultivate în zonele de frontieră eliberate
  • 50 de locuri de muncă permanente au fost create în zone cu șomaj ridicat și oportunități limitate
  • În satul Arajamugh, înființat de Fundația Tufenkian, au fost relocate 115 persoane

 

Felicitând Fundația Tufenkian pentru  această etapă parcursă, Arayik Harutiunyan, consilier al președintelui Republicii Arțakh, a declarat: “Activitatea Fundației Tufenkian în Arțakh este de neprețuit și este foarte important ca această activitate să fie continuată în viitor, atât de către Fundația Tufenkian, cât și de alte organizații interesate, inclusiv de guvernul Arțakh-ului “.