FUNDAȚIA TUFENKIAN – 20 de ANI ÎN ARMENIA, PENTRU ARMENIA
Fundația Tufenkian, cu sediul la New York, care activează în Armenia și Arțakh, a marcat cel de-al 20-lea an de activitate în Armenia. Pentru a sărbători această etapă importantă, un eveniment a fost organizat în Erevan.
În cadrul acțiunii, care a reunit peste 100 de invitați – prieteni, susținători, parteneri și beneficiari ai Fundației din Armenia, din Diaspora și din străinătate – Fundația Tufenkian a prezentat activitatea sa trecută și viziunea asupra viitorului Armeniei.
Programul evenimentului, care a inclus spectacole muzicale susținute de beneficiari ai Fundației, o expoziție de fotografie, o licitație a unui covor armean, un recital al unuia dintre cei mai promițători cântăreți tineri ai Arțakhului și un Impromptu Q & A cu James Tufenkian, cu scopul de a strânge fonduri pentru un nou centru pentru copiii din Shirak, una dintre cele mai dezavantajate comunități din Armenia, unde peste 50% din copii trăiesc în sărăcie. Noul centru poate oferi consiliere în situații dificile (implicarea în cazurile de criminalitate juvenilă, mediul abuziv de acasă, provocările la școală, lipsa alimentelor, încălzirea și îmbrăcămintea …) pentru peste 100 de copii în fiecare an.
Datorită donațiilor generoase ale mai multor oaspeți, inclusiv cea mai mare donație de 9.700.000 AMD de la familia Ralph și Armig Yirikian, visul de a deschide un centru social-educațional pentru copii în Shirak este aproape de a deveni realitate. “Acești copii sunt viitorul Armeniei, sprijinindu-i, oferindu-le oportunități pentru o viață mai bună, creăm o viață mai bună pentru toată țara noastră”, a spus directorul executiv Raffi Doudaklian, mulțumind oaspeților pentru donații și sprijin.
Fondată în 1998 de către întreprinzătorul James Tufenkian, Fundația Tufenkian a fost creată ca răspuns la cele mai presante provocări sociale, economice, culturale și de mediu cu care se confruntă societatea armenească. Înainte de a-și începe activitatea, James Tufenkian și-a folosit deja afacerea pentru a promova justiția socială timp de peste un deceniu – mai întâi în Nepal, apoi în patria strămoșilor lui din Armenia. În ultimii 20 de ani, Fundația Tufenkian a inițiat sau susținut peste 70 de proiecte menite să combată sărăcia, să promoveze educația, să protejeze mediul natural, să reînnoiască valorile naționale, civice, culturale și religioase și să promoveze justiția socială și respectarea drepturilor omului.
În concordanță cu nevoile Armeniei de la sfârșitul secolului XX, activitatea Fundației a vizat, inițial, îmbunătățirea protecției sociale a grupurilor celor mai vulnerabile din societate. Cutremurul din 1988, desființarea Uniunii Sovietice și consecințele războiului din Karabagh au lăsat un mare segment al populației în șomaj în Armenia și i-a rupt de societate. Până la sfârșitul anilor 1990, mai mult de jumătate dintre armeni trăiau sub pragul sărăciei. Printr-o combinație de mai multe programe vizate, Fundația a oferit o protecție socială mai bună sutelor de familii, ajutându-i să facă trecerea de la sărăcia extremă la viața funcțională, productivă și angajată.
Un astfel de proiect pe scară largă a fost ONG-ul pentru servicii sociale “Zangakatun”. Fundația a inițiat acest proiect pentru a pune în aplicare un nou model de combatere a sărăciei extreme din Armenia, care să permită familiilor marginalizate să li se ofere sprijin pentru a întrerupe ciclurile de sărăcie și neglijență. Spre deosebire de alte astfel de organizații, “Zangakatun” s-a concentrat pe “tratarea” cauzelor sărăciei, mai degrabă decât pe simpla abordare a simptomelor. Decât să ofere materiale, s-a concentrat pe munca în profunzime cu familii întregi, conectându-le la o rețea de suport profesional completă. Rezultatele au fost uimitoare: în fiecare an peste 100 de familii a rupt, cu succes, ciclul sărăciei extreme printr-o activitate lucrativă și mai mult de 200 de copii au fost ajutați de ONG să studieze în instituțiile de învățământ superior. Această abordare a reducerii / prevenirii sărăciei a fost adoptată în curând de către alte organizații din țară, pornind de la o tendință pozitivă de concentrare asupra bunăstării pe termen lung, mai degrabă decât pe acțiuni de caritate.
Succesul ONG-ului “Zangakatun” a fost doar unul dintre exemplele modului în care Fundația a creat schimbări în straturile societății armene.
Multe dintre programele Fundației, care au început ca proiecte unice, au devenit ONG-uri independente, cu drepturi depline. Centrul de Sprijin pentru Femei, acum o organizație lider în domeniul drepturilor omului care lucrează pentru prevenirea violenței domestice în Armenia, este un exemplu al unui proiect de succes al Fundației Tufenkian transformat într-o organizație separată.
În prezent, activitatea Fundației în Armenia se axează pe trei domenii cheie: 1) sprijin pentru societatea civilă, 2) furnizarea de servicii comunitare pentru copiii cu risc în comunitățile dezavantajate și 3) îmbunătățirea legislației miniere pentru o mai bună protecție a mediului din Armenia.
În același timp, Fundația continuă să identifice și să sprijine inițiativele cu potențial pentru a aduce Armenia cu un pas mai aproape de visul justiției sociale pentru toți.