Mihai Stepan Cazazian

FRANȚA / Senatul a adoptat propunerea de recunoaștere a Republicii Nagorno-Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Senatul francez a dezbătut miercuri, 25 noiembrie, la cererea președintelui Senatului Gérard Larcher, o propunere de rezoluție privind necesitatea recunoașterii Republicii Nagorno-Karabakh *, prezentată de cinci președinți ai grupurilor politice din Senat, Bruno Retailleau (LR), Patrick Kanner (SER), Hervé Marseille (UC), Éliane Assassi (CRCE) și Guillaume Gontard (SER).

Această rezoluție istorică a fost adoptată cu 305 voturi pentru și un vot împotriva. La finalul votului senatorii (cu majoritate de dreapta) s-au ridicat în picioare pentru a aplauda acest act care, deși nu este obligatoriu, este totuși istoric.

Textul rezoluție „Condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, desfășurată cu sprijinul autorităților turcești și a mercenarilor străini și solicită retragerea imediată a forțelor lor armate de pe teritoriile luate începând cu 27 septembrie în Nagorno-Karabakh”. Dar, mai presus de toate, „solicită guvernului să recunoască Republica Nagorno-Karabakh” și „să facă tot posibilul pentru ca discuțiile în vederea unei soluționări negociate și durabile a conflictului, asigurând restabilirea granițelor definite în 1994, securitatea populațiilor armene și dreptul de întoarcere a persoanelor strămutate, precum și păstrarea patrimoniului cultura și religia armean să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk, unde Franța este co-președintele”. De asemeni ce cere „ protecția populațiilor prin desfășurarea unei forțe de interpunere internaționale ”și să ofere ajutor umanitar masiv populațiilor civile”. Guvernul francez „să solicite desfășurarea unei anchete internaționale asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabakh” și „să tragă concluziile cu privire la consecințele diplomatice ale rolului jucat de autoritățile turcești”.

* vezi textul integral aici

One Response to FRANȚA / Senatul a adoptat propunerea de recunoaștere a Republicii Nagorno-Karabakh

  1. Eudjiourian Barrett November 26, 2020 at 9:41 am

    Bravo à la France, c’est ce que on attend d’un pays qui se dit LIBRE. Reconnaître et montrer sa puissance dans le Monde.