Mihai Stepan Cazazian

FRANȚA / La un an de la dispariția lui

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…Aznavour a fost proiectat documentarul “Le regard de Charles”

Pe 2 octombrie, a doua zi după împlinirea unui an de la dispariţia lui Charles Aznavour, pe ecranele cinematografelor din Franţa a început proiectarea documentarului “Le regard de Charles”, realizat după filmările găsite în arhiva artistului dispărut, care îl arată pe marele şansonetist, compozitor şi actor sub o altă faţetă. În 1948, Edith Piaf i-a dăruit lui Charles Aznavour primul lui aparat de filmat, de care nu s-a mai despărţit.
Până în 1982, Charles Aznavour a filmat ore întregi de peliculă, ceea ce alcătuieşte corpusul jurnalulului său filmat.

Presa franceză comentează că marele artist şi-a filmat viaţa şi a trăit aşa cum a filmat-o. Oriunde mergea, aparatul era cu el, înregistrând totul – momente de viaţă, locuri pe care le-a vizitat, prieteni, iubiri, plictiseli.
Cu câteva luni înainte de a muri, el a luat legătura cu producătorul muzical Marc Di Domenico pentru a descurca aceste filme. Devenit astfel regizor, Di Domenico s-a hotărât să facă filmul “Privirea lui Charles”, jurnalul filmat al unei legende mondiale.
“Le Figaro” consideră că “acest montaj de filme, realizate de cântăreţ, este o puternică evocare a acestui om cu o viaţă complexă”.
“Un artist care filmează vreme de patruzeci de ani şi încredinţează aceste imagini altuia, aşa ceva nu s-a făcut niciodată”, a explicat Di Domenico. Remixate într-o încăpere din domiciliul său din sudul Franţei, bobinele rămăseseră inedite în majoritate”. Doar soţia şi copiii săi aveau acces la imaginile de familie.
Naratorul filmului este actorul Romain Duris.
Ziarul “Le Parisien” scrie: “Un excepţional document inedit.” (M.K.)

Marc Di Domenico și Misha Aznavour