Redactor

FRANȚA / Emmanuel Macron va declara 24 aprilie zi națională de comemorare a genocidului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Emmanuel Macron au 6e dîner du CCAF, le 5 février 2019 © Claire Barbuti.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat marţi seară în faţa comunităţii armene că, în următoarele săptămâni, Franţa va declara 24 aprilie “zi naţională de comemorare a genocidului armean”, relatează AFP.

Luând cuvântul în cursul dineului anual al Consiliului de coordonare a organizaţiilor armene din Franţa (CCAF), şeful statului şi-a onorat astfel promisiunea de campanie de a înscrie în calendarul francez o zi comemorând acest eveniment, un gest pe care armenii din Franţa îl aşteptau cu nerăbdare.

“Franţa este în primul rând această ţară care ştie să privească istoria în faţă, care a denunţat printre primele hăituirea criminală a poporului armean, care încă din 1915 l-a numit genocid pentru ceea ce era, care, în 2001, la finalul unei lungi lupte l-a recunoscut prin lege şi care, în următoarele săptămâni, va face din 24 aprilie o zi naţională de comemorare a genocidului armean”, a declarat el.

Cu ocazia dineului CCAF de anul trecut, Emmanuel Macron anunţase că îşi va respecta promisiunea.

Şeful statului a adus, de asemenea, un omagiu cântăreţului francez de origine armeană Charles Aznavour, decedat la 1 octombrie. Fiul cântăreţului, Nicolas Aznavour, i-a oferit un duduk, oboi tradiţional armean din lemn de cais.

Emmanuel Macron a adus un omagiu şi compozitorului Michel Legrand a cărui mamă era de origine armeană.

Printre cei 350 de invitaţi reuniţi într-un hotel din Paris s-au aflat, ca în fiecare an, personalităţi politice şi celebrităţi, ca primarul Parisului, Anne Hidalgo, preşedintele regiunii Ile-de-France, Valérie Pécresse, sau fostul jucător de fotbal Youri Djorkaeff.

În octombrie, Emmanuel Macron a vizitat Armenia cu prilejul summitului francofoniei de la Erevan unde a asistat la un omagiu în memoria lui Charles Aznavour.

AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

2 Responses to FRANȚA / Emmanuel Macron va declara 24 aprilie zi națională de comemorare a genocidului armean

 1. Gurau Arsaluis February 6, 2019 at 1:23 pm

  Mii de multumiri, admiratie, recunostinta si respect, domnule presedinte, pentru decizia dumneavoastra generoasa , care corecteaza peste un secol de ignorare, umilire si durere a neamului armean. Istoria va consemna aceasta. Multa fericire va dorim.
  Arsaluis

 2. KRIKOR February 6, 2019 at 6:36 pm

  MII DE MULTUMIRI PRESEDINTELUI MACRON SI POPORULUI FRACEZ PENTRU ACESTA DECIZIE CARE ONOREAZA POPORUL ARMEAN. ALTE NATIUNI CA USA SI ANGLIA SI CHIAR ISRAELUL AU DE INVATAT CEVA DE LA FRANCEZI.
  DAR DREPTURILA OMULUI NU INSEAMNA NIMIC CAND VINE VORBA BE INTERESE FINANACIARE
  KRIKOR KRIKORIAN