FRANȚA dorește o “supervizare internaţională” a acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabakh

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat joi, 19 noiembrie, cu preşedintele azer Ilham Aliev şi cu premierul armean Nikol Pashinyan, Franţa dorind o “supervizare internaţională” a acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabakh, informează AFP.
În timpul acestei noi discuţii, preşedintele francez şi-a exprimat dorinţa ca sfârşitul luptelor să poată “permite reluarea negocierilor de bună credinţă, pentru a proteja populaţia din Nagorno-Karabakh şi a asigura reîntoarcerea a zeci de mii de persoane ce şi-au părăsit locuinţele”, a precizat Preşedinţia franceză.
Azerbaidjanul şi Armenia au semnat săptămâna trecută un acord mediat de Rusia, care a pus capăt mai multor săptămâni de confruntări sângeroase în Nagorno-Karabakh, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni.
Însă, potrivit Franţei, acest acord “necesită să fie consolidat”, cu o “clarificare a punctelor importante”, în special cu privire la continuarea negocierilor. “Dorinţa noastră este ca Grupul de la Minsk (ce reuneşte Franţa, Rusia şi SUA ca mediatori, n.r.) să-şi exercite pe deplin rolul pentru a activa modalităţi de supraveghere” a acordului de încetare a luptelor, a precizat Palatul Elysee.
Prin urmare, Parisul cere “o formă de supervizare internaţională a acestui armistiţiu”, pentru ca el să permită reîntoarcerea refugiaţilor, transportul de ajutoare umanitare, întoarcerea (în ţările lor) a combatanţilor străini, în special sirieni aduşi de Turcia, şi o veritabilă negociere a statutului Nagorno-Karabakh.
Franţa este îngrijorată de posibilitatea ca Turcia să poată, cu acordul Rusiei, să fie asociată la operaţiuni de menţinere a păcii în regiune.
În opinia Palatului Elysee, Rusia are un interes mai mare, de privilegiu în cadrul Grupului de la Minsk și caută să se inspire din aşa-zisul proces de pace pentru Siria, de la Astana, care include Moscova, Ankara şi Teheran.
În cadrul discuţiilor de joi, Emmanuel Macron a anunţat de asemenea un efort de ajutor umanitar întreprins de Franţa şi dorinţa sa ca să fie luate măsuri pentru apărarea patrimoniul religios şi cultural din Nagorno-Karabakh.
Preşedintele francez a discutat joi şi cu directoarea generală a UNESCO.