Mihai Stepan Cazazian

FRANȚA | Colecția de fotografii a lui Krikor Djololian ( Studio ARAX) a fost donată Asociației pentru Cercetarea și Arhivarea Memoriei Armene (ARAM)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Krikor DJOLOLIAN, fotograf la Paris din 1923 până la moartea sa în 1975, a realizat un număr mare de reportaje fotografice referitoare, în special, la viața comunității armene din Franța. Această arhivă are o mare valoare istorică iar Patrice DJOLOLIAN, fiul său, a donat Asociației ARAM o selecție din arhiva Studioului ARAX, constând în principal din negative pe sticlă, fotografii și ziare.

o imagine din arhiva Studio Arax

Această colecție a fost digitalizată în mai 2021, iar sute de plăci de sticlă au fost recondiționate pentru a putea fi conservate pe termen lung.

Krikor DJOLOLIAN, fondatorul Studio ARAX, s-a născut la 27 februarie 1897 în Adabazar (Imperiul Otoman). La începutul anilor 1900, mama sa a venit la Constantinopol împreună cu cei trei fii ai ei (Hagop, Krikor și Haïg). Krikor a studiat la școala Esayan și liceul Ghetronagan și a cântat și în corul R.P. Komitas.

Hagop (Siruni) – în picioare, central, Haik (stânga) și Krikor ( în față) cu mama lor Mariam la începutul anilor 1900

Fratele său mai mare, Hagop (H. Dj. Siruni), jurnalist și scriitor, editor al mai multor ziare, intră în atenția autorităților otomane fiind supravegheat. În timpul genocidului din 1915, Siruni a reușit să se ascundă și nu a fost arestat, când au avut loc descinderile, începute în 24 aprilie.
Haïg, al doilea frate, a fost ucis în 1915, în timp ce se afla în armata otomană. Krikor a fost arestat și deportat în locul lui Siruni din 1916 până în 1918.

Scrisoare adresată lui Krikor de Lordul Baden-Powell, fondator al Mișcării Cercetașilor

Cu toate acestea, a reușit să se întoarcă și a locuit la Constantinopol până în 1922. De la o vârstă fragedă are un interes deosebit pentru sport și mișcarea cercetașilor. După război, a condus o trupă de câteva sute de cercetași, a organizat competiții sportive, în special atletism. Lordul Baden Powell îi trimite o scrisoare de felicitare. Din acest moment, a început să facă și primele sale fotografii.

Catolicosul Vazken I, Krikor și Siruni la Paris in 1970.

Siruni a emigrat în România în 1922 și și-a continuat cariera intelectuală aici dar activitatea sa a fost întreruptă timp de 10 ani din cauza exilului său în gulagul siberian. El a fost profesorul și mentorul spiritual al viitorului Catolicos Vazken I. Krikor a sosit în Franța în 1922 împreună cu mama sa și era firesc să se apuce de sport și fotografie. Astfel, a organizat câțiva ani la rând campionate de atletism armean la Paris. S-a căsătorit în 1935 cu Ebruhie Nalbandian cu care a avut trei fii. El a creat Studio Arax, situat mai întâi în str. Papillon nr.9 din arondismentul 9 din Paris, apoi la începutul anilor 1930 a locuit pe Bulevardul Raspail, nr. 31 din Paris 7 până la moartea sa în 1975. S-a specializat foarte devreme în fotografia de culturism și este cunoscut în întreaga lume prin imaginile, pe această temă care apar în toate revistele de specialitate.

One Response to FRANȚA | Colecția de fotografii a lui Krikor Djololian ( Studio ARAX) a fost donată Asociației pentru Cercetarea și Arhivarea Memoriei Armene (ARAM)

  1. Pingback: FRAN?A | Colec?ia De Fotografii A Lui Krikor Djololian ( Studio ARAX) A Fost Donat? Asocia?iei Pentru Cercetarea ?i Arhivarea Memoriei Armene (ARAM) | Sport | Ziare News