Mihai Stepan Cazazian

FRANȚA / A apărut cartea semnată de

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Hraça Kirmiziyan (Anouchavan): „SOSIT de ALTUNDEVA – Destinul unei vieți”, între România, Turcia și Franța, o poveste armenească

Pe 14 ianuarie 2021 a apărut la Editura Verona, cartea «Arrivé d’ailleurs-Le destin d’une vie» (Sosit de altundeva – destinul unei vieți) de Hraça Kirmiziyan (Anouchavan) un grupaj de 276 de pagini despre viața lui Hraça (Hratchia) Kirmiziyan, o cunoscută personalitate armeană a comunității din Franța alături de fratele său Agop, amândoi mari mecena și patrioți.

Hraça (Hratchia) Kirmiziyan este un mare iubitor al cuvântului rostit, al scrisului, al prieteniei și al națiunii armene. Din România sa natală, când a ajuns la Istanbul la începutul anilor 1950, Hraça Kirmiziyan însoțit de părinții săi și de inseparabilul său frate Agop, a descoperit acest oraș cosmopolit și frumos în care armenii, grecii și evreii formau, la acea vreme, o parte importantă  din cei 600.000 de locuitori ai orașului. “Astăzi, cu cei 20 de milioane de locuitori, Istanbulul este de nerecunoscut, iar megalopolisul și-a pierdut farmecul și diversitatea culturală de altădată”, mărturisește Hraça Kirmiziyan. Acel Istanbul dintre anii 1950 până în 1964  îi evocă autorul în detaliu. Viața armenească a Istanbulului din acele decenii, ale tinereții lui Hraça și a activei comunități armene, regrupată în jurul bisericilor, școlilor și asociațiilor sale. Este, de asemenea, farmecul insulei armenești Kinali din Marea Marmara, unde autorul are multe amintiri.

Acea Turcie și întâlnirile cu personaje nesemnificative sau personalități celebre autorul le dă viață prin această lucrare. O mie de detalii, anecdote, nume de oameni și locuri care fac din această carte o sursă de istorie bogătă. La fel ca cea a prezenței armene în România descrisă pe scară largă și relativ puțin cunoscută. Amintirile lui Hraça Kirmiziyan au astfel avantajul de a fixa această istorie îmbogățită cu multe experiențe și întâlniri personale ale autorului care se dovedește a fi un adevărat umanist, îndrăgostit de tot ceea ce îl înconjoară.

Autorul care se va stabili la Paris la mijlocul anilor 1960 descrie și această viață pariziană și întâlnește în acest „cel mai frumos oraș din lume” așa cum spune el. Comunitatea armeană din Franța își păstrează locul și în această lucrare care captivează cititorul pentru a retrăi o epocă trecută, dar frumoasă în amintiri vii.

Prin lucrarea sa, Hraça Kirmiziyan își aduce contribuția la această istorie a armenilor de la București la Paris trecând prin Istanbul. Aflat la Istanbul, Constantinopolul de odinioară, autorul ajunge într-o zi, în timpul uneia dintre vizitele sale la cimitirul armean din Baglarbachi din cartierul Üsküdar, pe latura asiatică a Bosforului, la mormintele abandonate ale marilor arhitecți armeni din dinastia Balian. , arhitecți ai sultanilor din secolele XVIII și XIX. Acesta fapt declanșează în Hraça dorința de a pune în valoare aceste morminte printr-un mausoleu. Un telefon către fratele său Agop. Răspunsul este „Banco!”. Ei decid să finanțeze acest mausoleu dedicat arhitecților Balian. A fost inaugurat la 1 octombrie 2016 în prezența celor mai importante personalități armenești și turcești, inclusiv a primarului Istanbulului, Kadir Topbas. Amintirea arhitecților Balian, ai sultanilor – pe care mulți istorici turci au vrut să-i italienizeze în Baliani pentru a le face uitată originea lor armeană – este astfel dăltuită în marmură. De asemenea, această frumoasă aventură e relatată în cartea lui Hraça Kirmiziyan.

Nota editorului. Rezumat :

M-am născut la 23 septembrie 1929. De origine armeană, soarta a vrut să mă nasc în România. Copilăria mea a fost zguduită de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial și de apariția comunismului. A trebuit să părăsesc țara în care m-am născut pentru Istanbul. După ce mi-am terminat studiile de inginerie, am decis să-mi împlinesc visul, să mă stabilesc la Paris, orașul luminii. Toate aceste schimbări, precum și preocuparea mea pentru adaptarea la diferite culturi, m-au făcut să fiu o persoană diferită. Dorința de a scrie a fost un eveniment excepțional, trăit împreună cu fratele meu Agop în timpul construcției unui mausoleu la Istanbul, în memoria dinastiei Balian, arhitecții și marii constructori de la curtea mai multor sultani din secolele XVIII și XIX. Această inițiativă, dacă a fost mai mult de una, a ridicat și multe întrebări : cine sunt Kirmizienii, născuți în România, care trăiește în Franța și care se află la originea acestei inițiative?

Răspunsul la această întrebare mi-a trezit dorința de a scrie iar înainte de a spune detaliile aventurii noastre am prezentat viața noastră.

Hraça Kirmiziyan este inginer la Paris. Ghidat de atașamentul său față de rădăcinile sale, el a ales să împărtășească povestea sa și să ne spună despre diferitele schimbări din  viața sa personală și profesională.

Cartea „Sosit de altundeva, destinul unei vieți” de Hraça Kirmiziyan (Anouchavan) (276 de pagini, 20 de euro) publicată de Verona Editions. Disponibil în rețelele Fnac și Amazon.

Krikor Amirzayan

armenews.com

mormintele familiei Balian înainte de realizarea Mausoleului
Agop și Hraça Kirmiziyan la mausoleul dinastiei arhitecților Balian