Mihai Stepan Cazazian

Fotoreportaj despre războiul din Karabakh nominalizat la premiile World Press Photo 2021

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

World Press Photo este o organizație independentă, non-profit, fondată în 1955 în Olanda. În fiecare an, concursul său de fotografie de presă este așteptat, examinat și urmărit în întreaga lume. Nominalizații la fiecare categorie tocmai au fost anunțați, iar Armenia e pe listă …

În primul rând, la categoria Povestea anului, cu fotoreportajul lui Valery Melnikov, intitulat Paradisul pierdut. „Aceasta este povestea unei tragedii a oamenilor care și-au pierdut casele, pământul. Indiferent ce război este, se întâmplă în fiecare război. Oamenii își pierd casele, pământurile, speranța, a comentat Andrei Polikanov, directorul vizual la Takie Dela și membru al juriului concursului foto 2021. Vedem aici fragilitatea oamenilor care suferă”. Pentru că da, mai mult decât să sublinieze violența bombelor, Valery Melnikov a ales să împărtășească consecințele dramatice asupra vieții de zi cu zi a oamenilor care nu au mijloacele de a se apăra. O demers fotografic foarte puternic și intens, realizat de acest documentarist din Moscova, care a câștigat deja premii la World Press Photo pentru fotografiile sale făcute în Caucaz.

Leaving Home in Nagorno-Karabakh

Același Valery Melnikov este, de asemenea, nominalizat la prestigioasa categorie Fotografia anului pentru o imagine intitulată „Leaving Home in Nagorno-Karabakh”(Plecarea de acasă în Nagorno-Karabakh). Îi vedem pe Azat Gevorkyan și soția sa Anaik, fotografiați înainte de a părăsi casa lor din Lachin, pe 28 noiembrie. Esența a ceea ce au trebuit să îndure mulți armeni ca urmare a însușirii de către Azerbaidjan a districtelor armene după recentul război de la sfârșitul anului 2020.

Resting Soldie

În categoria Probleme contemporane, fotograful Vaghinak Ghazaryan a fost selectat pentru fotografia care reprezintă un soldat în tranșee, odihnindu-se pe o folie de plastic, în nord-estul Syunikului, în Armenia. Fotografia se intitulează Resting Soldier ( Soldat în repaus).

Rezultatele World Press Photo vor fi cunoscute pe 15 aprilie.

Vaghinak Ghazaryan s-a născut în 1974. Este fotograf independent, cu sediul la Erevan, și este absolvent al Departamentul de Film și Fotografie al Academiei de Televiziune și Radio din Armenia în 2004 și al Școlii de Critică de Artă și studii curatoriale AICA în 2011. Din 2001 până în 2003 a lucrat ca fotograf pentru agenția de știri Armenpress. În prezent, colaborează cu centrul de fotografie documentară 4plus.org și oferă cursuri online despre documentar și fotoreportaj organizate de Școala de fotografie modernă Docdocdoc.