Mihai Stepan Cazazian

FOTBAL | Fanii turci nu vor putea participa la meciul dintre Armenia și Turcia dar nici fanii armeni la meciul retur

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din motive de securitate, conducerea forului european de fotbal, UEFA, le-a interzis fanilor turci să participe la meciul de la Erevan între echipele naționale de fotbal ale Armeniei și Turciei.

Cele două țări vecine, precum și Croația, Țara Galilor și Letonia, au fost plasate în Grupa D a turneului de calificare pentru Campionatul European din 2024 care va avea loc în Germania. Turcia și Armenia vor începe campania de calificare cu meciul de pe Stadionul Republican „Vazgen Sargsyan” din Erevan, pe 25 martie.

Federația de Fotbal din Armenia (FFA) a confirmat marți că UEFA i-a cerut să nu vândă bilete fanilor turci care călătoresc pentru a evita „tensiunile inutile” în timpul meciului. Din același motiv, suporterii armeni nu vor putea participa la al doilea meci de calificare, la Euro 2024 dintre cele două echipe, care va avea loc în Turcia în septembrie.

Un purtător de cuvânt al FFA a declarat serviciului armean al RFE/RL că UEFA a impus interdicțiile din proprie inițiativă. Nici federația armeană, nici federația turcă nu au cerut o asemenea măsură.

Armenia și Turcia s-au întâlnit pentru prima dată la Erevan în 2008. Președintele turc de atunci Abdullah Gul și un număr restrâns de fani turci au participat la meci.

Călătoria istorică a domnului Gul în capitala armeană a marcat începutul unei apropieri între cele două națiuni, care aproape a dus la normalizarea relațiilor lor tensionate din punct de vedere istoric. Un an mai târziu, președintele armean Serj Sargsian a călătorit în Turcia pentru a urmări un al doilea meci dintre cele două echipe.

„A fost mult interes pentru acest meci”, a spus Levon Pashajian, un fost internațional armean care a jucat împotriva turcilor în 2008. „Mulți jurnalişti au venit din Turcia”.

Pashajian a susținut decizia UEFA, argumentând că relațiile turco-armene sunt astăzi mai tensionate decât în ​​2008-2009 din cauza războiului din 2020 din Nagorno-Karabakh, în timpul căruia Turcia a susținut puternic Azerbaidjanul. „Înțelegem cu toții că fotbalul este un sport emoțional și un mediu unde violența și alte provocări sunt posibile”, a spus fostul fotbalist.

One Response to FOTBAL | Fanii turci nu vor putea participa la meciul dintre Armenia și Turcia dar nici fanii armeni la meciul retur

  1. Cristina March 22, 2023 at 7:35 am

    Pacat ca nu am mai apucat sa cumpar bilet la meci, tare asi fi vrut sa merg la stadion. Dar am sa urmaresc la televizor, probabil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *