Arsen Arzumanyan

Fostul ambasador al Armeniei în România, Hamlet Gasparian, este alături de Președintele Armen Sarkissian încă din prima zi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Încă din primele zile ale mandatului său, Președintele Armen Sarkissian l-a inclus în echipa sa pe fostul ambasador al Armeniei în România, Hamlet Gasparian, în calitate de consilier prezidențial. După trecerea la sistemul de guvernare parlamentară, atribuțiile Președintelui Armeniei au fost într-o anumită măsură restrînse, dar, condiționat de persoana Președintelui și autoritatea sa morală, societatea are așteptări mare de la Președinte. În discuția purtată cu noi, Hamlet Gasparian a menționat mai cu seamă că Președintele a jucat un rol important în zilele revoluției din aprilie, când instituția prezidențială rămăsese singura autoritate stabilă a statului și în jurul acesteia se adunau demnitarii, figurile spirituale și personalitățile publice preocupate de situația țării. Într-o situație extrem de tensionată, grație politicii flexibile și chibzuite a Președintelui, precum și gestului responsabil al premierului Serj Sarkisian, s-a reușit calmarea spiritelor și găsirea unei soluții raționale în preziua lui 24 aprilie.

„Echipa prezidențială este în curs de formare, spune domnul Gasparian ca răspuns la întrebarea noastră, așadar în momentul de față facem de toate. Sper că foarte curând totul va intra pe făgașul său normal și activitatea se va reglementa mai bine”.

În cercurile politice și de stat se dispută și chestiunea super-premierului. După opinia multora, din atribuțiile extrem de largi ale premierului o parte ar trebui transferate către Președinte și Adunarea Națională. „Să vedem, spune Hamlet Gasparian, timpul ne va arăta. În orice caz, această chestiune este de competența guvernului și Adunării Naționale”. „Împărțirea rațională și proporțională a atribuțiilor este importantă nu pentru o anumită persoană, ci pentru țară, din perspectiva activității eficiente a instituțiilor de stat și politice. Din acest punct de vedere, Președintele este gata să inițieze și deja a inițiat dezbateri. După părerea mea, ar fi păcat să nu folosim bogata experiență de viață, cunoștințele și multiplele legături internaționale ale Președinteluipentru dezvoltarea Armeniei”, spune domnul Gasparian.

Fostul ambasador ocolește întrebarea mea despre relațiile armeano-române, precum și despre situația comunității armene din România. „Trecutul cu trecutul, viitorul cu viitorul”, spune domnia sa. În schimb, își amintește cu drag de călduroasele legături umane și apreciază în mod deosebit uriașul patrimoniu lăsat de armeni din Moldova până în Transilvania, de la Carpați până în Dobrogea. „Un lucru e sigur: România m-a îmbogățit sufletește și intelectual. Regret că, deși am slujit aproape opt ani în acea țară, timpul și programul nu mi-au permis să pătrund mai mult istoria și cultura ei, să iau și mai mult contact cu oamenii, să-mi perfecționez mai mult cunoștințele de română”.

„Există toate premisele ca Armenia și România să aibă relații excepționale, și am credința că, mai devreme sau mai târziu, ambele părți vor conștientiza acest lucru”, a adăugat în încheiere domnia sa.

Arsen ARZUMANYAN