Mihai Stepan Cazazian

FORUM | Ambiții-Franța-Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Miercuri, 9 martie, la Centrul de Conferințe Ministeriale din Paris, a avut loc primul forum franco-armean, intitulat Ambiții-Franța-Armenia.

Un eveniment la nivel înalt care și-a propus să reunească promotorii de proiecte, în derulare sau viitoare și instituțiile susceptibile să-i susțină, în special prin finanțare. Această întâlnire a fost organizată în jurul a patru teme:

Economie, dezvoltare durabilă, noi tehnologii, turism, condus de Marie Lou și Pegor PAPAZIAN, co-fondatori și copreședinți ai școlilor TUMO, Bernard DE WIT, CEO adjunct al AMUNDI, Bertrand WALCKENAER, CEO adjunct al Agenției de Dezvoltare Franceză.

Educație, tineret și sport, condus de Youri DJORKAEFF, Managing Director al Fundației FIFA, Kristina AZNAVOUR, Președinte al Fundației Aznavour, Manuel JOBERT, Vicepreședinte al Universității Jean Moulin Lyon III.

Cultură și patrimoniu, condus de Charles PERSONNAZ, directorul Institutului Național de Patrimoniu, Serge AVEDIKIAN, actor, regizor și regizor, Vincent BLANCHARD, director adjunct al departamentului de antichități orientale de la Muzeul Luvru.

Sănătate și acțiune socială, condusă de Martin HIRSCH, Director General de Asistență Publică – Spitale din Paris, Patrick DÉNIEL, Secretar General al Hospices Civils de Lyon, Arsène MEKINIAN, Președinte al Santé Arménie.

Jean-Baptiste Lemoyne, ministru delegat pe lângă ministrul pentru Europa și Afaceri Externe și cunoscător al Armeniei pentru că a călătorit acolo de mai multe ori, a fost responsabil pentru deschiderea acestui forum. „Este prima, dar nu ultima. Această întâlnire marchează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Franța și Armenia, o nuntă de perle”, a spus el în deschidere, amintind de legăturile ancestrale care leagă cele două țări ale noastre. Jean-Baptiste Lemoyne a stabilit și contextul politic al acestui forum: semnarea unei foi de parcurs franco-armene de către guvernele francez și armean la 9 decembrie 2021. Acest acord pe cinci ani a creat o nouă dinamică în relația dintre cele două țări, care doresc să mențină elanul transpunându-l în proiecte concrete de cooperare. Și sunt multe. Numai pentru acest an au fost numărate 210.

Ararat Mirzoyan, ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, a vorbit apoi despre „importanța pe care Armenia o acordă acestui eveniment” din care a detaliat principalele linii de lucru. „Există mari oportunități de extindere a cooperării, în special în domeniile economiei, infrastructurii, educației, sănătății, culturii și altele”, a spus el.

S-a subliniat că există o voință reciprocă de extindere a cooperării economice armeno-franceze în spiritul relațiilor privilegiate dintre Armenia și Franța, aliniind-o la prietenia celor două popoare și la nivelul unui dialog politic strâns și la nivel înalt. „Această întâlnire ne va permite să punem noi baze în relațiile dintre cele două țări ale noastre”, a încheiat el, urând participanților o zi de „muncă fructuoasă”.

Imediat după, s-a dat cuvântul lui Ara Toranian, copreședintele CCAF. El a trasat încă de la început cadrul geopolitic în care se desfășoară acest forum:

„La un an după agresiunea militară pan-turcă din septembrie 2020 și războiul de 44 de zile și, deși toate ipotezele sunt permise cu privire la riscul de contagiune regională a teribilului război din Ucraina, este, desigur, necesar mai mult ca niciodată ca Armenia să se mobilizeze pe probleme legate de dezvoltarea sa economică, care este una dintre condițiile pentru supraviețuirea și apărarea sa. Liderul politic a anunțat apoi că CCAF, în semn de sprijin pentru această inițiativă, a decis să se alăture „la acest proiect și să joace un rol activ prin crearea unui „Comitet Foaia de parcurs 2022”, căruia Serge Khavesian îl va asigura implementarea. Scopul acestuia va fi acela de a organiza pentru CCAF urmărirea proiectelor care au fost selectate și sprijinirea acestora până la realizarea lor efectivă.”

După această etapă introductivă, participanții s-au împărțit între cele patru ateliere pentru a se întâlni chiar la sfârșitul după-amiezii în sesiune plenară, pentru a asista la închiderea evenimentului în prezența prim ministrului armean Nikol Pașinian și a președintelui Franței, Emmanuel Macron.

În discursurile lor cei doi șefi de stat și-au reafirmat atașamentul față de prietenia veche dintre cele două țări, care astăzi a atins un nou nivel. Războaiele obligă, ambii au abordat și un număr de aspecte geopolitice.

E. Macron a denunțat „revisionismul istoric” și „visele imperiale” ale Moscovei. „Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina nu este fără consecințe pentru restul regiunii și nici pentru Armenia”, a spus Macron în discursul său. „Suntem, prin urmare, extrem de vigilenți la acest moment”.

după armenews.com