Reţea de gaze

Share

Fondul Armenia construieste o reţea de gaze în localitatea Artsni

Fondul construieşte  un sistem de gaze naturale în Artsni, un sat din Armenia în  regiunea Lori. Proiectul este sponsorizat de filiala germana a fondului .
“Scopul nostru este nu numai pentru a ajuta la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi în Artsni, dar şi de a stimula economia locală şi pentru a asigura vitalitatea acesteia pe termen lung”, spune Ara Vardanyan, director executiv al Fondului. “Suita de proiecte implementate în Artsni, sponsorizate de filialele noastre din Germania, Montreal şi Marea Britanie, precum şi de guvernul din India, este o reflectare a abordării noastre multilaterale pentru dezvoltarea socio-economică a zonei.”
La finalizarea  construirii conductei de gaz de 1,3 kilometri , fondul va realiza o  reţea de alimentare cu gaze de 5,5 km, care va furniza gaze naturale la aproximativ 100 de gospodării ale comunităţii.
Artsni este printre numeroasele poveşti de succes ale Fondului în cadrul Programul de Dezvoltare Rurală. Până în prezent activitatea fondului a avut ca rezultat o  şcoală modernă, un centru comunitar care cuprinde biroul primarului, o clinică de sănătate, o bibliotecă şi o sală de spectacole, precum şi asigurarea de rechizite şcolare pentru copii, în Artsni şi Dzoramut . În plus, fondul a construit o secţiune de 550 de metri a unei conducte de apă de 2,3 km, cu sprijin din partea Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă. Secţiunea construită de Fond a conectat şcoala din  Artsni şi centru comunitar la reţeaua de apă.
“Suntem încântaţi de faptul că localitatea noastră a beneficiat de asistenţă de anvergură din partea Fondului”, a declarat Khenko Khachanesyan, primarul de Artsni. “Trebuie să spun că, înainte de lansarea acestor iniţiative, rezidenţii noştri au fost pe punctul de a pierde orice speranţă deoarece  drumul care duce spre sat era prost  si credeam că nimeni nu s-ar deranja să vină aici, să realizeze proiecte de dezvoltare. “
Cele mai multe persoane dintre cei 350 de locuitori ai Artsni  sunt refugiaţi din Getashen. Creşterea vitelor este ocupaţia principala a comunităţii. Pe vremuri satul era populat de azeri şi numit Kezeldash, satul fiind  redenumit Artsni în 1991. Acesta este situat la 62 km de centrul regiunii Lori şi la mai puţin de o jumătate de milă de frontiera cu Georgia.