Mihai Stepan Cazazian

Fondul Armenia – reprezentanța România / Comunicat de presă despre selecția și numirea noului director executiv al Fondului Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Dragi prieteni,

După cum știți, la începutul lunii iulie a.c., după demisia lui Ara Vardanyan, Bedros Terzian a fost numit director executiv al Fondului Armenia cu un mandat clar: să asigure interimatul conducerii executive a fundației și să prezideze juriul de selecție a noului director executiv. Misiunea sa a durat până la 01 octombrie 2018 , dată la care noul director executiv a fost pus în funcție .În continuare,vă informăm pe scurt cum s-a derulat procesul de selecție și numire.
O cerere de ofertă de candidați la funcția de director executiv a fost emisă în luna august a.c. Au fost primite 42 de oferte din șapte țări . După ce a studiat cu atenție toate ofertele, comisia de selecție formată din 5 membri, anume  reprezentanții președinților Republicii Armenia și Republicii Arțakh și al primului ministru al Republicii Armenia, dl. Albert Boghossian membru al consiliului de administrație a fondului si directorul executiv interimar, au selectat 13 candidați, dintre care 12 au fost intervievați pe 10 septembrie în Erevan (unul dintre ei prin Skype – în timp ce altul nu putea veni nici la Erevan și nici nu deținea o conexiune Skype). Toți erau candidați de înaltă calitate. În aceeași zi, numele celor mai buni trei candidați a fost prezentat  președintelui Republicii Armenia, care este și președintele consiliului de administrație al fundației. După consultarea președintelui Republicii Arțakh și a primului ministru al Republicii Armenia, președintele Sarkissian a decis să supună aprobării consiliului de administrație numirea candidatului Haygag Arshamian. Termenul limită pentru votarea de către consiliu de administrație a fost stabilit pentru 20 septembrie a.c.

Cu majoritate de voturi, consiliul a aprobat numirea lui Haygag Arshamian ca director executiv.
 

Dragi compatrioți si dragi simpatizanți,

Ultimele trei luni au fost extrem de dificile pentru noi toți. Desigur, după înființarea sa, acum 26 de ani, Fondul a fost afectat negativ de mai multe evenimente politice externe. De data aceasta însă criza a fost una internă. Mai presus de toate, pilonul central al fondului, încrederea, a fost afectat.
Sarcina cea mai urgentă a noului director executiv ,a personalului , a consiliului de administrație si a reprezentanțelor naționale este acum de a restabili încrederea. După cum știți , organismul executiv al fundației a fost supus unor anchete foarte atente în ultimele trei luni. Unul dintre inspectori a afirmat că acestea sunt cele mai extinse investigații efectuate în Armenia după Revoluția de Catifea. Cu toate acestea, nu s-a constatat nici o neregulă în conturile fundației, nici în tratarea procedurilor de licitație și a contractelor de construcție, până în prezent. Fapta fostului director executiv  Ara Vardanyan, din fericire, nu a cauzat nici o pierdere financiară directă fundație. Motivul este că, deși a folosit linia de credit a fundației pentru scopuri personale, a rambursat creditul de fiecare dată foarte repede. Astfel, contul bancar al fundației nu a fost afectat. Acesta este și motivul pentru care auditorii nu au observat nimic. Acest lucru înseamnă că sistemul nostru de audit trebuie reformat, astfel încât să nu se producă niciodată astfel de abuzuri.De altfel ,procedura de audit a fost deja revizuită ,astfel incât asemenea fapte să nu treacă neobservate.
Mizez pe spiritul civic al dvs.- donatorii și îmi exprim speranța că acest eveniment nefericit nu poate să șteargă ca un burete cei 26 de ani de realizări ale fundației și vă invit sa continuați în număr cât mai mare și în limita posibilitaților donațiile dvs., mai ales în anul Revolutiei de Catifea , odată ce anchetele au luat sfârșit.
Noul director executiv are datoria de a lansa reformele necesare la toate nivelurile în Fondul Armenia și a pune organizația noastră pe o cale nouă.

 

Haygag Arshamian este născut în anul 1971, a absolvit facultatea (de stat) de istorie în 1993 și îndeplinea printre altele functia de consilier al primului ministru din iulie 2018.  Experiența sa din trecut este remarcabilă și se bucură de încrederea guvernului Armeniei.

Noul director executiv a preluat funcția pe 1 octombrie 2018 și a efectuat deja o vizită de lucru în Republica Arțakh , pentru a se familiariza cu proiectele realizate și cu proiectele în desfașurare, fiind primit de președintele Republicii  Arțakh, Bako Sahagyan.

Vă amintesc că de la înființarea sa în 1992, Fondul Armenia a implementat peste 1.100 de proiecte majore în Republica Armenia și Republica Arțakh și alte mii de proiecte medii și mici cu o valoare totală de peste 350 de milioane USD. Consiliul  de administrație al Fondului este compus din reprezentanți de la cel mai înalt nivel politic și religios ai autorităților din Republica Armenia, Republica Arțakh și Diaspora, precum și din personalitați independente deținând funcții de conducere în domeniile lor de activitate , din întreaga lume.

 

Garabet HACIATURIAN, reprezentantul național al Fondului Armenia în România

București 11 octombrie 2018