Redactor

FONDUL ARMENIA – Reprezentanța din România | BULETIN DE ȘTIRI NR.17 din 30.12.2021

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi compatrioți, dragi suporteri ,

Ultimii doi ani au fost cu adevărat grei din toate punctele de vedere. Războiul din 2020, cu consecințele sale grave , s-a suprapus peste epidemie.Ne-am confruntat cu o realitate dureroasă: soldați răniți , mulți cu traume psihologice, locuitori fără adăpost, Artsakh-ul cu infrastructură distrusă, comunități de frontieră cu probleme social-economice  acute (lipsa apei pentru irigații, pierderea pășunilor).

Cu toate acestea, uniți pentru depășirea acestor provocări, datorită cooperării strânse și constructive dintre Armenia și diaspora, încă din primele zile ale declanșării epidemiei respectiv opririi războiului, s-a lucrat pe scară largă atât pentru atenuarea epidemiei, cât și pentru depășirea  crizei de după război. Ca urmare a lucrului împreună, sute de soldați s-au reîntors la viața normală. Mulțumită blocurilor de apartamente, caselor private, școlilor și drumurilor strategice construite în Artsakh, oamenii din Artsakh încep o nouă viață cu speranță pentru viitor.

Datorită proiectelor vitale aflate în desfășurare în prezent într-un număr de sate din regiunile Syunik și Tavush, comunitățile noastre de graniță vor rămâne ferm pe pământul lor. Proiectul de locuințe de amploare din Gyumri va face o diferență uriașă în condițiile de viață ale familiilor aflate în nevoie și va asigura tuturor o viață mai bună.

Situația socio-economică a armenilor libanezi, cauzată de crizele multiple din ultimii câțiva ani, este susținută prin sprijinul financiar vital continuu al Fondului.

Unite în jurul unor obiective comune, Armenia, Artsakh și diaspora vor face față tuturor provocărilor cu o nouă hotărâre. Astăzi mai mult că niciodată, trebuie să asigurăm continuitatea acestor proiecte vitale și dezvoltarea altora noi.

Exprimăm recunoştinţa noastră sinceră tuturor celor care ne-au susţinut proiectele, ajutându-i pe compatrioţii noştri să privească spre viitor cu speranţă reînnoită şi optimism.

Cu cele mai bun urari,

 Echipa Fondului Armenia

 ÎN ARȚAKH PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII IANUARIE 430 DE FAMILII VOR PRIMI APARTAMENTE

 30 de apartamente noi construite de Fondul Armenia  vor fi puse în funcțiune în Arțakh ‘în aceste zile. În zilele următoare vor fi predate 400 de apartamente. Aceste noi blocuri rezidențiale au fost construite pentru familiile militarilor decedați, familiile cu mai mulți copii și cei strămutați din casele lor.Ulterior, apartamente vor fi oferite și altor grupuri de beneficiari.

Detalii aici

 

PE ȘANTIERELE DIN GYUMRI ACTIVITATEA CONTINUĂ

 Deși la Gyumri este frig, lucrările la șantierul blocurilor în construcție de către Fondul Armenia nu se opresc. Se fac toate eforturile pentru a preda apartamentele beneficiarilor cu o zi mai devreme. MIR TV a atins subiectul.

Detalii în video

CONSTRUCȚII DE ANVERGURĂ ÎN ARȚAKH

A trecut aproape un an de când proiectele de anvergură ale Fondului Armenia au transformat Artsakh într-un mare șantier de construcții. Clădiri cu apartamente sunt construite pe străzile Tumanyan și Tigran Mets din Stepanakert. Se construiește un nou complex rezidențial în districtul Ajapnyak.

Şcoala a 6-a de pe Stepanakert, situată pe stradă Arakelyan, se transformă într-un bloc de locuinţe.

Detalii aici

CONSTRUCȚII ÎN LOCALITATEA IVANYAN

Teritoriul administrativ al comunității Ivanyan din regiunea Askeran din Artsakh (Nagorno-Karabakh) a devenit un mare șantier de construcții în ultimele luni. Proiectul de construcție al districtului este implementat cu finanțarea Fondului Armenia.

În mai multe locuri deodată se desfășoară lucrări de construcții de amploare la cartiere noi, care au ca scop depășirea crizei locuințelor cauzate de război prin crearea unui nou fond de locuințe și asigurarea de locuințe permanente populației strămutate.

Pe unul dintre șantiere se află în prezent în construcție 15 clădiri cu trei etaje (plus un etaj subsol). Imobilele vor avea, respectiv, 12 apartamente cu 2, 3 și 4 camere.

Detalii aici

RECONSTRUCȚIA INFRASTRUCTURII ÎN ARȚAKH

Fondul Armenia continuă reconstrucția și renovarea  a 50 km. de șosele din Arțakh. 

Autostrada de importantă strategică Martakert-Chankatagh-Stepanakert este acum în construcție, drumurile de pe rază comunităților din Nerkin Horatagh, Verin Horatagh, Kochoghot, Astghashen-Pătară,  Dahrav din regiunea Martakert și drumurile comunităților Kaghartsin-Paravatumb din regiunea Martuni sunt în curs de renovare. 

Detalii aici

 ALIMENTARE NEÎNTRERUPTA CU APĂ PENTRU IRIGAȚIE

 Construcția pe scară largă a unui sistem de irigații continuă în comunitatea de graniță Berkaber.

Acest proiect vital de pe agenda fundației va furniza apă pentru irigarea a peste 140 de hectare de teren agricol din comunitatea Berkaber, permițând sătenilor să-și cultive pământul.

Detalii aici

 FUNDAȚIA SUSȚINE SOLDAȚII RĂNIȚI

Din octombrie 2020, Hayastan All-Armenian Fund a implementat o serie de programe pentru reabilitarea militarilor răniți în război care au nevoie de proteze ale membrelor inferioare și superioare. Fundația a înființat un laborator de protezare la Casă Soldaților și a furnizat aparate auditive.

Detalii în video

SPRIJIN PSIHOLOGIC PENTRU SOLDAȚI

 În parteneriat cu Hilfmann Psychological Services și Centrul AYG, Fondul a dezvoltat o serie de inițiative pentru a oferi sprijin psihologic militarilor, familiilor acestora și familiilor celor care au pierdut pe cineva drag în război.

Detalii în video

FONDUL CONTINUĂ  SĂ SUSȚINA EDUCAȚIA ÎN ARȚAKH

Fondul Armenia continuă să sprijine educația în Arțakh prin renovarea și extinderea școlilor și universităților și oferind condiții mai bune pentru toți studenții.

Detalii în video

SPRIJIN PENTRU ȘCOALA DIN SATUL  HAGHARTSIN

Școala din satul Haghartsin, una dintre cele mai mari și mai vechi instituții de învățământ din Tavush,  de peste 120 de ani  are în prezent 556 de elevi înscriși.

Datorită familiei franco-armene Damlamian, 2 săli de clasă au fost complet mobilate, oferind un mediu confortabil de învățare pentru elevii din clasele a 6-a până la a 9-a.

Detalii aici

INTERVIUL LUI HAYKAK ARSHAMYAN CU NVER MNACAKANYAN

„Astăzi sunt în construcție două clădiri în Gyumri pentru 40 de familii, cu ateliere la ultimul etaj și panouri solare pentru încălzire. În viitorul apropiat vor fi construite două clădiri suplimentare pentru 60 de familii”, a declarat directorul executiv al Fondului, Haykak Arshamyan, în timpul unui interviu acordat lui Nver. Mnacakanyan.

Detalii in video

CRĂCIUN LA SMART ARMENIA

Schimb de cadouri de Crăciun între beneficiarii proiectului comun al Smart Armenia și al Fondului.

Copiii au ajutat la împodobirea bradului pentru a sărbători anul care vine și au creat atmosfera perfectă de sărbătoare.

Detalii aici

Traducerea și adaptarea

Garabet Haciaturian

Reprezentant național al Fondului Armenia în România

buletinele informative anterioare   
BULETIN DE STIRI N1:http://bit.ly/2KtoeUK
BULETIN DE STIRI N2:http://bit.ly/38RnamL
BULETIN DE STIRI N3:http://bit.ly/39HNwH9
BULETIN DE STIRI N4:https://bit.ly/3qrfeif
BULETIN DE STIRI N5:http://bit.ly/39KGLo7
BULETIN DE STIRI N6:http://bit.ly/2XPv1uX
BULETIN DE STIRI N7:http://bit.ly/3bLgqsJ
BULETIN DE STIRI N8:http://bit.ly/3nTojP2
BULETIN DE STIRI N9:http://bit.ly/3aWtVVG
BULETIN DE STIRI N10:https://bit.ly/2Q79P2U 
BULETIN DE STIRI N11:https://bit.ly/2RAveml
BULETIN DE STIRI N12:https://bit.ly/3ky6NlB
BULETIN DE STIRI N13:https://bit.ly/3zmR2S2
BULETIN DE STIRI N14:https://bit.ly/3lNMhwY
BULETIN DE STIRI N15:https://bit.ly/3md8y7R
BULETIN DE STIRI N16:https://bit.ly/3et3M1G