Mihai Stepan Cazazian

FONDUL ARMENIA / Comunicat al Reprezentanței din România ( 27.03.2021)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În conformitate cu hotărârea Consiliului de Administrație a Fondului Armenia colegii noștri de la centrala din Erevan sunt angrenați în activitățile de întocmire a raportului directorului executiv al Fondului pe anul 2020.

Și pentru că a venit vorba de activitatea anuala ,o să mă refer în continuare pe scurt la rezultatul activității de strângere de fonduri în cadrul reprezentantei România pe anul 2019. Proiectul magistral pentru care am adunat fonduri a fost” Apa și soarele dau viață comunităților armenești” Lista donatorilor și sumele colectate sunt redate în tabel.

Diferența dintre suma colectata și suma neta o reprezintă taxele nominalizate mai jos. În concluzie, filiala din România a colectat și virat Fondului Armenia în contul anului 2019 suma de 2850 USD (suma neta) , costurile privind deschiderea și închiderea contului în dolari și taxele pentru transferul banilor fiind de 60 de USD – total 2910 USD colectați, operațiuni executate de Unicredit Bank România. Atașez documentul de depunere de numerar 2910 USD ,dispoziția de plata externa 2880 USD  și extrasul de cont final.

Revenind la fatidicul an 2020 vă amintesc că au avut loc evenimente grave în viață comunităților armenești mondiale și am în vedere:

– Declanșarea pandemiei corona virus

 – Explozia din portul Beirut

– Atacarea de către Azerbaijan a graniței de stat dintre Armenia și Azerbaijan din luna iulie 2020

– Războiul de 44 de zile din Arțakh

Succedarea rapida a evenimentelor, gradul de urgenta ridicat solicitat în rezolvarea problemelor apărute și amploarea consecințelor au dus la modificarea modalității de strângere de fonduri și mă refer la crearea unei platforme digitale inițial destinate campaniei de strângere de fonduri pentru combaterea pandemiei care s-a transformat din mers , practic ,dintr-o activitate limitata în timp într-o activitate permanenta care să fie la dispoziția binefăcătorilor de pretutindeni în vederea transferării sumelor destinate donațiilor.

 În anul 2020 , în condițiile existente în comunitatea noastră, nu a mai fost posibilă inițierea campaniei dedicate obiectivului strategic central al fiecărui an, pe de o parte, deoarece întâlnirea comuna a consiliului de administrație și a reprezentanților naționali programata în luna mai 2020 care trebuia să desemneze obiectivul nu a putut să aibă loc iar pe de alta parte datorita succedării rapide a campaniilor și restricțiilor impuse deplasării oamenilor . Prin urmare strângerea donațiilor s-a desfășurat în modul descentralizat , doritorii accesând platforma digitală ( în mod individual ). Singurul dezavantaj al acestei metode de strângere de fonduri este că nu se poate întocmi o evidență completă a donațiilor .Totuși ,sunt în posesia unei liste de persoane care m-au informat despre donațiile efectuate și îmi face placere să îi menționez în continuare și să le mulțumesc în numele Fondului Armenia pentru că s-au gândit să-și aducă contribuția la sprijinirea compatrioților noștri din Armenia și Arțakh, în aceste momente grele. Enumerarea am făcut-o în ordinea alfabetica a numelor de familie: Agopian Paul Bogdan, Artenian Cornelia, Asfadurian Carmen, Baian Vartan, Ceamurian Hripsime și Ashen, subsemnatul , Momgian Anahid, Pambuccian Victor, Popescu Liliana, Popovici Mariana, Sahaghian Arpiar și Diana , Simoca Ileana, Shahinian Edward. O parte din ei au primit diplomele de participare la strângerea de fonduri , acțiunea fiind în curs de desfășurare. Persoanele care au participat cu donații sunt rugate să ne comunice informațiile necesare urmând ca reprezentanța să intervină pentru obținerea diplomelor de participare. De asemenea ,în acest fel exista șanse să se completeze lista participanților.

În continuare, vă pun la dispoziție următoarele documente:

Declarația Consiliului de administrație al Fondului Armenia din 15.03.2021

Consiliul de administrație al Fondului Armenia, la sesiunea care a avut loc la 15 martie 2021, într-o atmosferă constructivă, și-a exprimat încrederea că fondurile strânse în timpul războiului au fost utilizate în scopul propus. Consiliul de administrație vă urmări orice suspiciune cu privire la utilizarea banilor strânși și va asigura restabilirea încrederii donatorilor. Consiliul de administrație dorește, de asemenea, să își exprime profunda recunoștință față de toți donatorii pentru sprijinul și dedicarea lor continuă față de Armenia și Arțakh.

Comunicat de presă din 16.03.2021

La sesiunea specială a Consiliului de administrație al Fondului Armenia din 16.03.2021, au fost discutate programele de reconstrucție a Arțakh pentru anul 2021. Pe 15 martie 2021, a avut loc sesiunea specială a Consiliului de administrație al Fondului Armenia, în cadrul căreia s-a discutat despre sumele transferate de Fond, în timpul războiului declanșat la 27 septembrie 2020, către Republica Armenia pentru a satisface nevoile urgente din sectoarele sociale, de sănătate și infrastructură, precum și programele de reconstrucție pentru 2021 ale R. Arțakh.

Președintele Republicii Armenia, președintele Consiliului de administrație al Fondului Armenia Armen Sargsyan a ținut un discurs de deschidere.

 Membru al Consiliului de administrație, prim-ministrul R.Armenia Nikol Pashinyan a ținut un discurs cu privire la primul subiect discutat, după care a avut loc o discuție constructivă. Consiliul a adoptat textul declarației pe această temă, care a fost făcut public după ședința Consiliului.

Președintele Republicii Arțakh Arayik Harutyunyan a vorbit despre programele care urmează să fie puse în aplicare în Arțakh, a prezentat realizările, precum și despre nevoile urgente ale armenilor din Arțakh.

Directorul executiv al Fundației Haykak Arshamyan a prezentat o serie de măsuri care vizează reconstruirea infrastructurii unităților de învățământ , centrelor medicale, a locuințelor, al căror scop este să răspundă nevoilor existente ale populației din Arțakh și pentru a rezolva problema locuințelor celor strămutați. S-a decis trimiterea spre examinare de către consiliu a unor descrieri mai detaliate ale programelor și actualizarea în viitorul apropiat a programului pentru reconstrucția Arțakhului.

La sfârșitul ședinței, administratorii au mulțumit încă o dată celor peste 750 de mii de persoane și organizații, care participă continuu la donații, care au contribuția lor permanentă la dezvoltarea Armeniei și Arțakhului.

*** Fondat în 1992, Fondul Armenia este cea mai mare organizație non-profit din Armenia, care își propune să creeze o rețea pan-armeană, să sprijine Armenia și diaspora și să implementeze programe care să asigure dezvoltarea durabilă și echilibrată a Armeniei și Arțakhului. În timpul activităților sale, Fondul Armenia a implementat aproximativ 1.300 de programe în domeniile educației, sănătățîi, securității sociale, artelor, sportului, infrastructurii, locuințelor și dezvoltării comunitare, îmbunătățind calitatea vieții a mii de beneficiari. Activitatea Fundației este susținută de participarea activă a 21 de organisme locale.

Traducerea și adaptarea

Garabet HACIATURIAN

Reprezentant național al Fondului Armenia în România