Mihai Stepan Cazazian

FITS 2016 / “Armina, frumoasa mea soră” în regia lui Jarosław Fret

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

armina-sora-mea-2

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc, în acest an, între 10 şi 19 iunie, informează organizatorii evenimentului.

La această ediție  va fi prezentat de către trupa de teatru ZAR din Polonia spectacolul Armina, frumoasa mea soră (Armine, Sister) în regia lui Jarosław Fret.

Spectacolele vor avea loc ]n zilele de 10, orele 18 și 11 iunie, orele 16, 

la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport

Dramaturgie muzicală și montaj: Jarosław Fret

Organizare sonoră modală: Aram Kerovpyan

Colaborare vocală: Virginia Pattie Kerovpyan

Decor creat de o echipă condusă de Piotr Jacyk: Maciej Mądry, Krzysztof Nawój, Paweł Nowak, Bartosz Radziszewski, Andrzej Walada
Lumini: Maciej Mądry
Coordonator proiect: Magdalena Mądra
Manager turnee: Joanna Gdowska
În distribuție: Davit Baroyan, Ditte Berkeley, Przemysław Błaszczak, Alessandro Curti, Jarosław Fret, Murat Içlinalça, Dengbej Kazo, Aram Kerovpyan, Vahan Kerovpyan, Kamila Klamut, Aleksandra Kotecka, Simona Sala, Orest Sharak, Mahsa Vahdat, Marjan Vahdat, Tomasz Wierzbowski

 

Titlul, „Armina, frumoasa mea sora”, evocă primele trei cuvinte dintr-o scrisoare cu adresă neclară, sortită să rătăcească în timp și spațiu. Inițial, spectacolul se vroia a fi o ședință de spiritism în care nu noi îi invocăm pe cei plecați dintre noi, ci spiritele celor morți ne cheamă pentru a ne dezvălui urme ale trecutului aduse în fața ochilor noștri, scoase la iveală. Memoria nu e doar o idee sau un obiect. În principal, este relația dintre noi și toți cei care au murit, precum și cei care încă rămân martori. Prin înlăturarea indiferenței lumii moderne, a lumii noastre și a timpurilor în care trăim, putem deveni din nou martori ai martorilor. Armina trăiește în ochii noștri. Scopul nostru este să recăpătăm această amintire pentru lumea întreagă, să cântăm piese uitate, să descoperim ce e ascuns în ruinele și mormintele acoperite de nisip, să găsim și să citim amintirile victimelor. „Armina, frumoasa mea sora” este dedicat istoriei armenilor din Anatolia și exterminării acestora la începutul secolului XX. Spectacolul explorează tema „tăcerii Europei”, precum și actul mărturiei și moștenirea mărturisirii. Proiectul se încadrează în domeniul artistic, precum și cel al cercetării, care include expediții, studiul tradiției și al istoricului armean, cât și sesiuni de lucru de interpretare desfășurate la Institutul Grotowski din Wrocław. „Armina, frumoasa mea sora” marchează o schimbare fundamentală în modul de lucru al Teatrului ZAR, bazat pe 10 ani de experiență în canto polifonic. Noua pregătire și tehnicile vocale au implicat un proces de 2 ani de învățare și „personificare” a pieselor. Materialul vocal rezultat a fost recompus, armonizat și orchestrat pentru a crea o dramă muzicală contemporană.

Spectacol prezentat în limba polonă, cu traducere în limbile română şi engleză.

Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.
Proiect cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

 

http://www.sibfest.ro