Mihai Stepan Cazazian

Filmul PARADJANOV la Cinepolitica 2014

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Serge-Avedikian-in-Paradjanov

 

Dintr-un comunicat preluat de pe hotnews aflăm că la împlinerea a 90 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai talentați cineaști ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la București, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. La proiecția din cadrul competiției Cinepolitica vor lua parte renumitul actor și regizor Serge Avedikian, co-regizoarea Olena Fetisova și producătorul Volodimir Kozyr. Ediția a treia va avea loc între 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Proiectat în peste zece festivaluri mari, inclusiv la Karlovy Vary și Toronto, Paradjanov e „o biografie neconvențională despre un artist neconvențional”, cum o descrie „The Hollywood Reporter”. Serge Avedikian joacă rolul excentricului artist de origine armeană pe care l-au admirat Federico Fellini, Andrei Tarkovski sau Marcello Mastroianni.

Regizorul a avut o viață tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă și în închisoare și pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzații precum homosexualitate sau dare de mită. Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele-cheie din viața cineastului născut în Georgia, printre care și realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoșilor uitați (1968) sau Culoarea rodiei (1964).