Redactor

FILMUL “Mourir a Ibiza” de Anton Balekdjian, Matteo Eustachon şi Leo Couture va fi prezentat la cea de-a 27-a ediție a Festivalul Filmului Francez în România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului Francez în România se va desfăşura în perioada 15-26 martie la Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Potrivit Institutului Francez, prin alegerea temei acestei ediţii, “Cinema, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul îşi afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulţi ani într-o situaţie dificilă. De altfel, pentru al doilea an consecutiv, Festivalul îşi extinde componenţa profesională prin organizarea unei dezbateri pe tema: “Care este viitorul sălilor noastre de cinema?” în cadrul căreia cineaşti, producători şi distribuitori vor discuta despre starea actuală a cinematografelor şi vor încerca să găsească soluţii posibile pentru creşterea numărului de cinematografe din România. (…)

Secţiunea Panorama va prezenta 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce priveşte aprecierea publicului şi a criticii din Franţa, în 2023. Printre acestea se numără “L’innocent” de Louis Garrel, o comedie poliţistă prezentată în afara competiţiei la Festivalul de la Cannes 2022 sau “Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internaţională de film.

Competiţia tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori, care vor intra în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără “Mourir a Ibiza” de Anton Balekdjian, Matteo Eustachon şi Leo Couture, un film subtil şi emoţionant despre prietenie, şi “Astrakan” de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiţia Festivalul de la Locarno, în 2022, şi este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist şi oniric.

din comunicatul apărut pe https://www.bursa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *