Filmul documentar “Poveşti din Armenopolis” premiat la SIMFEST 2017
Iată, comunitatea armenească din Gherla se bucură de multe aprecieri şi în cadrul Festivalului internaţional al televiziunilor şi producătorilor independenţi SIMFEST”, ediţia a XIV-a, ce s-a desfăşurat în municipiul Târgu Mureş. Filmul „Poveşti din Armenopolis” a câştigat Premiul pentru Film Documentar acordat de Reprezentanta Comisiei Europene. Echipa realizatorilor acestui film: imagine – Marius Nechita şi Gabriel Borta, montaj – Dan Doroftei, realizator – Diana Deleanu. Colaborarea Centrului Turistic Gherla cu TVR durează din anul 2016 prin cele trei documentare realizate despre vechiul Armenopolis. Acestea au fost: “Poveşti din Armenopolis” (difuzat în data de 12 decembrie 2016), „Armenopolis” (transmis în cadrul emisiunii „Conveţuiri” din data de 14 decembrie 2016 pe TVR1) şi „Povestea minorităţilor din România” (difuzată la 17 decembrie 2016), Sunt producţii de filme documentare realizate în colaborare cu Centrul Turistic Gherla, sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România, Comunitatea Evreilor Gherla şi domnul Vasile Kepiro. Prin aceste filme documentare telespectatorii au aflat multe amănunte şi informaţii cu privire la istoria şi tradiţiile oraşului de pe Someş. Sunt doumentare TVR, care poartă marca Diana Deleanu. Astfel, municipiul Gherla a fost promovat la nivel naţional ca o apreciere a valorilor istorice şi culturale ale urbei transilvane.
Filmul documentar „Poveşti din Armenopolis” va fi redifuzat la TVR 1 în curând. Merită să revedem filmul şi să facem cunoştinţă cu poveştile impresionante din frumosul oraş baroc, unicat în zona noastră.
Szekely Csaba
Zoltan Blum este ultimul evreu din Gherla, care a supravieţuit deportării la Auschwitz. La cei 90 de ani el povesteşte cu înţelegere şi înţelepciune despre experienţele traumatizante şi tragice pe care le-a trăit. “Eu nu condamn pe nimeni. Au fost oameni care care ne-au blestemat, dar și oameni care ne-au ajutat. Nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat pentru că există riscul că lucrurile să se repete. Iertați, dar nu uitați
Armenopolis sau Gherla este singurul oraş din România care a fost construit în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit şi a cărui construcţie s-a păstrat până în prezent. Faptul că stilul baroc domină se datorează pătrunderii stilului baroc în Transilvania o dată cu fondarea Gherlei de către coloniştii armeni, veniţi din Moldova la iniţiativa şi cu permisiunea Curţii Imperiale de la Viena.
Armenii vorbesc cu mândrie despre perioadă când îl împrumutau cu bani pe împăratul Fracisc I şi despre pictura lui Rubens pe care au primit-o cadou din partea acestuia, drept recunoştinţă.
Ioan Esztegar este un personaj plin de şarm care încearcă să le spună celor care trec pragul Comunității Armenilor din Gherla, dar și al catedrale din centrul orașului, povești din perioada plină de glorie a acestei mici etnii. Gherla sau Armenopolis rămâne capitala uitată a acestei minorităţi.
Poveşti neştiute, istorii ascunse şi oameni fascinanţi în “Poveşti din Armenopolis”, un documentar de autor, marca Diana Deleanu – prezentator, realizator şi producător.