Mihai Stepan Cazazian

Filmul de animație „Când sunt trist”, regizat de Lilit Altunyan, a avut premiera mondială la Festivalul Animest de la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 8-17 octombrie s-a desfățurat, într-o formulă hibrid, atât în sălile de proiecție, cât și online, pe platforma de streaming a festivalului, ediția cu numărul 16 a celui mai mare eveniment din România Animest dedicat filmului de animație care a adus în fața ecranelor peste 2000 de spectatori.

Au participat zeci de producții la diferite secțiuni și, în final au fost acordate premii. „Easter Eggs”, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens a câștigat Trofeul Animest. Odată cu această distincție, scurtmetrajul premiat se va înscrie automat pe lista de filme eligibile la Oscaruri, votată de membrii Academiei Americane de Film.

Printre filmele prezente în competiție ( în premieră mondială) s-a numărat și filmul de animație WHEN I AM SAD ( „Când sunt trist”) regizat de Lilit Altunyan, o coproducție între Armenia și Franța, produs cu sprijin financiar al Centrului Național al Cinematografiei de la Erevan. Animația, de 6 min și 30 secunde este „Un zâmbet care călătorește prin lumea tristeții, influențat de emoții și gânduri…” Pe pagina sa de facebook Armine Anda, co-scenarist și producător al filmului a scris cu o zi înainte de difuzarea animației, la Sala Elvira Popescu din București : „Dragi prieteni români, mâine este Premiera Mondială a noii mele animații CÂND SUNT TRIST de Lilit Altunyan în Animest . Nu voi fi acolo, dar voi fi atât de fericită dacă mergi tu în locul meu! Veți auzi vocea mea și în film!

regizoarea Lilit Altunyan

Nici nu s-au stins ecourile competiției de la București și am aflat că filmul de animație „Când sunt trist” a fost selectat pentru programul oficial al competiției Festivalului de Film de Animație CINANIMA de la Espinho (Portugalia) – al treilea cel mai vechi festival de film de animație din lume, care va avea loc la începutul lunii noiembrie .

De asemeni premiera asiatică este așteptată la Festivalul Internațional de animație Bucheon (BIAF) din Coreea de Sud la sfârșitul acestei luni.