Mihai Stepan Cazazian

Filme armeneşti la RoIFF

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

  La Bucureşti se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a RoIFF (Romanian International Film Festival), structurat pe mai multe secţiuni.

La secţiunea CineBlack Sea participă şi două noi filme armeneşti:

–        „Client aniversar” (Anniversary Client) în regia lui Ara Yernjakyan (invitat la Bucureşti), realizat în 2012 şi făcând parte din selecţia filmelor prezentate în ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „Caisa de aur” de la Erevan.

–        „Dacă am fi toţi” ( Yete bolorî – If Only Everyone) în regia Natalyei Belyauskene , cu actorul şi producătorul Michael Poghosyan (invitat la Bucureşti), care semnează şi scenariul, alături de Theresa Varzhapetyan. Acest film a cucerit la ediţia din acest a  Festivalului „Caisa de aur” de la Erevan Premiul  pentru cel mai bun film armenesc de ficţiune şi Premiul Juriului Ecumenic.

Recent, acest film a fost selecţionat  drept candidat din partea Armeniei la  nominalizările din 10 ianuarie 2013 pentru Premiul Oscar , la categoria „cel mai bun film străin”.

Este un film a cărui acţiune se petrece în timpul războiului din Arţakh, cel mai amar conflict dintre Armenia şi Azerbaijanul învecinat  de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Serzh Sargsyan, preşedintele Republicii Armenia. Producătorul Michael Poghosyan speră ca acest film să slujească cumva la reconcilierea dintre cele două ţări.

 

   „Client aniversar” va fi proiectat la Cinemateca Română, sala „Union” în zilele de:

miercuri, 3 octombrie, ora 19 şi joi, 4 octombrie, ora 15

sau sâmbătă 6 octombrie ora 20 la Muzeul Țăranului Român

 

„Dacă am fi toţi” va fi proiectat, în acelaşi loc, în zilele de:

joi, 4 octombrie, ora 19 şi vineri, 5 octombrie, ora 15.

sau sâmbătă 6 octombrie, ora 18 la Muzeul Țăranului Român

 

La premiera celor două filme vor fi prezenți regizorii Ara Yernjakyan și   producătorul   Michael Poghosyan

La secţiunea Docks  and Shorts se va prezenta şi scurtmetrajul armenesc „Şi eu (Es  el – Me Too) realizat de Lilit Movsisyan în 2012 . Filmul va fi proiectat la Club Fabrica sâmbătă, 6 octombrie, ora 18.

 

Vă așteptăm

http://www.ro-iff.ro/