Mihai Stepan Cazazian

Filme armenești la Galeriile “Alfa”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC_0101
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a lansat, cu ocazia „Noptii Muzeelor”, proiectul Cinemateca Museum, aflat la prima editie, cu tema „Cineasti armeni în lumea filmului mondial”. Proiectul s-a derulat in colaborare cu Uniunea Armenilor, Filiala Bacau, reprezentata de Vasile Agop, presedinte al filialei, un neobosit luptator pentru cunoasterea istoriei armenilor, a genocidului din 1915, la care a fost supus poporul armean, fiind, in acelasi timp, promotorul colaborarii si intelegerii dintre etniile care locuiesc in Bacau.
Cu aceasta ocazie, a fost invitata scriitoarea, traducatoarea si jurnalista de origine armeana Madeleine Karacașian, care a prezentat publicului activitatea si viata unor cineasti armeni, afirmati, cu creatiile lor, in lumea filmului mondial, precum regizorul american Rouben Mamoulian, cel francez Henri Verneuil (Achod Malakian) si canadian Atom Egoyan.
Nu a fost uitat nici cunoscutul regizor român de etnie armeana Ion Sahighian, nascut la 16 noiembrie 1897, Bucuresti, regizor la Teatrul National, apoi regizor artistic la Teatrul Armatei, caruia i se acorda, in 1953, titlul de Maestru Emerit al Artei. Cunoscuta jurnalista, membra a Uniunii Scriitorilor din România si Armenia, detinatoarea a numeroase premii nationale si internationale, a vorbit despre filmele „MAYRIG” de Henri Verneuil (1991) si „ARARAT” de Atom Egoyan (2002), care au fost prezentate publicului.
Tot cu aceeasi ocazie a avut loc lansarea monografiei regizorului Atom Egoyan, tradusă de Madeleine Karacașian, si vernisajul unei expozitii de fotografie, carte, revista si costume traditionale armenesti. Gazda si initiatorul acestui nou proiect cultural, care se adauga celui denumit „Fotoliul de onoare” a fost Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

http://www.desteptarea.ro/filme-armenesti-la-galeriile-alfa-2/

DSC_0086

 

DSC_0122