Mihai Stepan Cazazian

Filme Armeneşti în ROMANIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Romania International Film Festival (Ro-IFF) este organizat de Fundaţia Artis. Înfiinţat în 2005, este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Organizat iniţial ca un festival ce s-a adresat doar acestor producţii, datorită creşterii sale, în anul 2009 am adăugat încă o secţiune competitivă adresată Femeii regizor/”Femeia în cinema”. Tot în 2009 ne-am ales numele Ro-IFF, nume care ne reprezintă cel mai bine.

Festivalul a crescut an de an şi a devenit vizibil în străinătate datorită conceptului deosebit, a calităţii filmelor prezentate, precum şi a evenimentelor incluse în programul oficial.

Începând din anul 2007, fiecare ediţie s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Ediţia din 2009, organizată la Arad, s-a bucurat de cea mai mare vizibilitatea în presa din străinătate. De asemenea, a fost ediţia cu cel mai mare număr de filme şi cei mai mulţi invitaţi. Au fost prezentate cca 70 de filme şi au participat cca 60 de invitaţi.

A fost o ediţie spectaculoasă şi prin evenimentele care au avut loc. Astfel, Emir Kusturica împreună cu trupa sa No smoking, a ţinut un concert de deschidere şi a primit din partea festivalului un Premiu de excelenţă. Închiderea a fost marcată de prezenţa la Arad a actorului câştigător al unui Oscar, Kevin Costner. Împreună cu trupa sa Modern West Kevin a susţinut un concert, primul din turneul European pe care l-a avut în 2009. Ne-a încântat cu o muzică frmoasă şi caldă. Emy Drăgoi a susţinut un program deosebit de interesant Muzică life pe imagini din filme mut, artistul alegând pentru acest spectacol, filme cu Charlie Chaplin. Gala a avut-o pe scenă pe Cornelia Tihon. Ea a interpretat la instrumente tradiţionale româneşti, muzică tradiţională din ţările din care au provenit filmele câştigătoare.

De-a lungul celor 5 ediţii, Festivalul s-a putut mândri cu prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei internaţionale, precum şi a filmelor de excepţie prezentate în sălile de cinematograf.

În continuare, Ro-IFF îşi propune promovarea artei cinematografice, promovarea producţiilor din bazinul Mării Negre, precum şi a Femeii regizor. Credem că apariţia doamnelor în această meserie au adus o mai mare sensibilitate celei de-a şaptea artă. Ro-IFF va prezenta anual unele din cele mai importante filme ale momentului. Dar, în primul rând Ro-IFF este un festival al filmelor pentru public. Filmele din selecţie, fie ele în competiţie sau nu, vă vor atrage spre sala de cinema!

Cea de-a şasea ediţie a festivalului, a doua sub numele Ro-IFF va avea loc în Bucureşti, în perioada 1 octombrie – 10 octombrie.

Fundaţia Artis a fost fondată în 1998 şi are ca obiective principale susţinerea şi promovarea culturii, a tinerilor care activează în domeniul culturii, inclusiv a tinerilor cineaşti, distribuirea şi promovarea valorilor cinematografiei europene, precum şi a celor din zona Mării Negre, zonă cu o mare diversitate culturală şi cu un mare potenţial cultural.

ROMANIA  INTERNATIONAL  FILM  FESTIVAL  FILME  ARMENESTI

1-10 OCTOMBRIE, Ediţia VI-a,  Bucureşti

(Intrarea gratuită)

Cinematograful SCALA

– luni 04 Octombrie, ora18,00: „Mi nayir hazelun” (Don’t Look Into the Mirror- Nu te uita în oglindă) – 101 m.

Regia: Suren Babayan – În prezenţa actorului (?)

– joi 07 Octombrie, ora 20: „Tkhur Poghotsy Lusabatsy” (Dawn On the Sad Street-Strada) – 104 m.

Regia Albert Mkrtchyan – În prezenţa producătorului (?)

Cinematograful EFORIE

– luni 04 Octombrie, ora 12,30: „Araratits Sion” (From Ararat To Zion- De la Ararat spre Sion) – 71 m.

Regia Edgar Baghdasaryan

– marţi 05 Octombrie, ora 19,30; „Araratits Sion” (From Ararat To Zion- De la Ararat spre Sion)

71 m.

Regia Edgar Baghdasaryan

– sâmbătă 9 Octombrie, ora 15,00: „Tkhur Poghotsy Lusabatsy” (Dawn On the Sad Street – Strada) – 104 m.

Regia Albert Mkrtchyan

Cinematograful CORSO

– vineri 8 Octombrie, ora 14,00:  „Tkhur Poghotsy Lusabattsy” (Dawn On the Sad Street – Strada) – 104 m.

Regia Albert Mkrtchyan

– sâmbătă 9 Octombrie, ora 20,30: „Mi Nayir Hayelun” (Don’t Look Into the Mirror Nu te uita în oglindă) – 101 m.

Regia Suren Babyan

– duminică 10 Octombrie, ora 16,00: „Mi Nayir Hayelun” (Don’t Look Into the Mirror – Nu te uita în oglindă) – 101 m.

Regia Suren Babayan

www.ro-iff.ro.

2 Responses to Filme Armeneşti în ROMANIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

  1. Cristina September 29, 2010 at 10:08 am

    Cum as putea obtine o copie a filmului De la Ararat spre Sion?

  2. Mihai Stepan Cazazian September 29, 2010 at 3:18 pm

    festivalul nu este organizat in colaborare cu… armenii din Romania
    deci nu pot sa-ti dau un raspuns in acest moment
    am sa ma interesez