Redactor

FILM / SIMON ABKARIAN în „Rândunicile din Kabul”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Acesta este titlul unui film de animaţie al lui Zabou Breitman şi al graficienei Eléa Gobbé-Mévellec, după un best seller al scriitoarea algeriene Yasmina Khadara din anul 2002. Filmul, al cărui titlu original este „Les Hirondelles de Kaboul”,  a fost selectat la Festivalul Internaţional de la Cannes din 2019, la secţiunea „Un Certain Regard”. După cum citim în cronica filmului, semnată de Angelo Mitchievici în România literara, „ filmul are o evidentă  miză ideologică, denunţând actele de cruzime, îndreptate cu precădere asupra femeilor”. Personajului Atiq un fost  mujahedin, devenit paznic de închisoare, unul din personajele principale, îi dă glas cunoscutul actor armeano-francez Simon Abkarian (în fotografie).

          Atât în teatru, cât şi în filme, Simon Abkarian a interpretat, în decursul timpului, roluri de armeni. Aşa, de pildă, în 2001, a jucat în filmul „Une bête sur la lune” de Richard Kalinoski, în regia Irinei Brook, o piesă despre viaţa unui supravieţuitor al Genocidului Armean, rol care i-a asigurat lui  Simon Abkarian aprecieri ale criticilor, cât şi Premiul „Molière” pentru „Cel mai bun actor”.

         Roluri de armean a jucat şi în filme realizate de regizori armeni. În 2002, a interpretat rolul pictorului armeano-american Arshile Gorky din filmul „Ararat” al regizorului Atom Egoyan, dar şi rolul titular din „Aram” al regizorului Robert Kéchichian, iar în 2009 a interpretat, din nou un personaj celebru – cel al poetului Missak Manochian din Rezistenţa franceză în filmul „L’Armée du crime” de Robert Guédiguian. (M.K.)