Mihai Stepan Cazazian

FILM / “Memoria vântului” la Cinepolitica International Film Festival

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

memories_of_the_wind02

În cadrul festivalului  Cinepolitica International Film Festival ce are loc la București în perioada 13-17 aprilie va fi prezentat filmul Memoria vântului în regia lui Ozcan Alper (producție Turcia / Germania / Franța / Georgia,  2015 )

Proiecția va avea loc la   Cinema Elvire Popesco Duminică, 17 Aprilie, 2016 – 18:00
Distribuție: Onur Saylak, Sofya Khandemirova, Mustafa Ugurlu
Subtitrări: Română
Sinopsis: 
Filmul Memoria vântului relatează povestea lui Aram, traducător şi pictor de origine armeană, care fuge din Istanbulul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi salva viaţa, prigonit fiind de gravele probleme politice ale perioadei. Această evadare devine căutarea copilăriei sale pierdute, izolat într-un sat de pădure, la frontiera sovieto-georgiană de la Marea Neagră. Dragostea, timpul, moartea, exilul, patria, graniţele, libertatea şi confruntarea sunt temele care apar în film precum porţi ce se deschid către întunericul uitării. Totul este generat de atmosfera politică şi culturală a vremurilor. Dar, rememorarea schimbă totul. Mai ales în bătaia vântului…
Regizor: 
Özcan Alper (născut în 1975) este un regizor şi scenarist turc de origine hemşino-armeană. A studiat în Trabzon şi Istanbul până în anul 2003. Începând cu anul 2000, lucrează ca asistent de regie alături de cineastul Yeşim Ustaoğlu. După ce este regizor secund al scurtmetrajului Toprak, regizează ca principal filmul Momi. Realizează apoi două documentare: Tokai City’de Melankoli ve Rapsodim filmat în Japonia, şi Bir Bilimadamıyla Zaman Enleminde Yolculuk. În 2008, Alper lansează primul său lungmetraj, Sonbahar (Toamna), care primeşte numeroase premii de debut. Urmează un alt film apreciat de critici şi recompensat cu multe premii: Gelecek Uzun Sürer (tradus în engleză Future Lasts Forever).
Statement: 
Plasat în anul 1943, filmul este o meditaţie poetică asupra urmărilor genocidului armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman. Personajul principal este un artist turc de origine armeană, bănuit de simpatii comuniste de regimul aflat la conducere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Silit de împrejurări, acesta se refugiază într-o zonă a nimănui, la graniţa sovieto-georgiană. În mijlocul unui peisaj sălbatic, monumental, protagonistul îşi va trăi durerea şi teama încercând să evadeze în propria artă.  Faptul că un al doilea genocid ar putea începe oricând îl bântuie, mai ales că este unicul supravieţuitor din familia sa. Filmul are o imagine superbă iar subiectul până de curând tabu îi permite regizorului turc să scoată la suprafaţă şi alte drame ale trecutului, precum apropiera catastrofală de nazism a regimului de la Ankara, în anii ’40.

 

vezi mai mult pe //cinepolitica.ro