Mihai Stepan Cazazian

FILM / “Cilicia: The Land of Lions”, o trilogie cu mari ambiții

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Premiera  privată a trilogiei “Cilicia: The Land of Lions” (Cilicia: Țara leilor), care ilustrează istoria glorioasă a Regatului Ciliciei, a avut loc la Teatrul Metropolis Empire Sofil din Beirut, pe 17 iulie. Personatăți din lumea showbiz-ului din Liban au fost prezente la vizionare și recepția ce a avut loc.

Proiectul a fost inițiat de Familia Khatchadourian din Liban și Ansamblul KOHAR care contribuie la păstrarea și promovarea istoriei glorioase a Regatului Armean al Ciliciei. Ansamblul KOHAR ( Cor, Orchestră simfonică și trupă de dans) a fost întotdeauna dedicat promovării moștenirii culturale armene, iar această realizare cinematografică are ca scop prezentarea poveștii neînsuflețite a gloriosului Regat Armean din Cilicia.

“Cilicia: Țara leilor” este o trilogie care prezintă cele trei secole (1080-1375) de existență ale Regatului Ciliciei, unul dintre cele mai importante capitole ale istoriei armene. Filmul a fost produs în conformitate cu standardele moderne ale producției de filme de gen istoric, folosind tehnologii avansate. Acest proiect este primul de acest fel pe piața armeană. Compania producătoare este Domino Production, cu sediul în Armenia.

“Filmările la această trilogie au necesitat o lungă perioadă de timp  dar scopul nostru a fost de a crea o producție cinematografică de înaltă calitate și să plaseze producțiile cinematografice din Armenia pe o poziție de top în lumea filmului mondial. Toate scene au fost filmate în Armenia: de la câmpul de luptă până la lupta navală, pe care am filmat-o pe faimoasa barcă Cilicia. Filmul este bogat în efecte vizuale puternice si grafică computerizată “, a declarat regizorul filmului Ashot Arakelyan.

Trilogia a fost realizată pe baza faptelor istorice. Cu toate acestea, din motive artistice și pentru a accentua dramatismul, unele dintre scenele istorice au o abordare diferită conform cu dorința regizorului. Principala condiție, atunci când au fost selectați actorii a fost carisma lor mai degrabă decât faima actorului sau actriței. Caracterele pesonajelor și recrearea evenimentele istorice se bazează pe consultarea unei bogate arhive istorice și a unor istorici. Momentele dramatice precum  și atmosfera de Ev Mediu, prezentate în film, sunt accentuate de coloana sonoră originală realizată de Orchestra Simfonică și Corul KOHAR.

Cele trei secole ale uluitoarei istorii  a Regatului Cilician au fost mai mult decât suficiente pentru a lăsa o amprentă durabilă în istoria și inimile tuturor armenilor.

Prima parte ne introduce în istoria Cilicei, de la înființarea unui principat, în secolul al XI-lea, până la domnia unuia dintre cei mai mari regi armeni – regele Levon din dinastia Rubenian – la participarea Ciliciei la cruciade și la înființarea Regatului Cilician.

Cea de-a doua parte a trilogiei se referă la evenimentele istorice care au avut loc în secolul al XIII-lea, oferind o perspectivă asupra relației dintre nobili și schimbarea dinastiei regale de la Rubenizi la dinastia rivală a Hetumizilor, cu regina Zabel I, fiica lui Levon care se căsătorește cu regele Hetum I.

Cea de-a treia  parte ne prezintă ultimii ani ai Regatului (1219-1375) începând cu domnia regelui Levon al III-lea, când Cilicia a fost ruptă în mai multe părți pînă la Levon V, ultimul rege – descendent al dinastiei Lusignan; înmormântarea lui este descrisă în scena finală.

Aceasta este prima și singura  realizare cinematografică ce povestește istoria Regatului Cilician și are un scop ambițios. De a fi prezentat pe piața internațională a filmului.

Marea premieră a trilogiei “Cilicia: The Land of Lions” va avea loc în Armenia  cât de curând.

Din comunicatul de presă remis de Domino Production

  •  
  •