Mihai Stepan Cazazian

FILM / Câștigătorii festivalului internațional de film de la Veneția

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Guillermo del Toro

A 74 editie a festivalului international de film de la Veneția s-a incheiat sambătă, marele castigator al trofeului Leul de Aur fiind regizorul Guillermo del Toro. Prezent pentru prima oară în competiţie la Veneţia, Guillermo del Toro, castigatorul a trei Oscaruri în 2006 pentru “Labirintul unui faun”, prezinta din nou cu The Shape of Water un film fantastic, de data aceasta o reinterpretare a tematicii Frumoasa şi Bestia. Si un film cu incluziuni politice. Actiunea este plasata prin anii 60, o epoca plina de promisiuni. Si deziluzii dupa uciderea lui Kennedy. Oamenilor le-a ramas refugiul in spatiul privat, în artele frumoase. Acesta este si cazul protagonistei, care este melancolica si romantica, iar bestia, un monstru din adancurile oceanilor este destinat unor experimente secrete. Din momentul in care ei se intalnesc totul se schimba, ea il salveaza și îl elibereaza, iar el o elibereaza pe ea din constângerile în care trăiește. Regizorul mexican i-a încurajat pe compatriotii sai si pe colegii sud-americani cu ocazia acceptarii premiului, sa nu se lase descurajati, succesul sau personal demonstrând ca subiectele fantastice sunt en vogue. Si a adaugat ca el crede în dragoste si in cinema, acestea fiind elementele care îl țin în viață. 

Charlotte Rampling

Castigatorii la Venetia: Leul de Argint, pentru cea mai buna regie impreuna cu Premiul special, Leul viitorului, pentru un film de debut au fost acordate regizorului francez Xavier Legrand pentru pelicula « Jusqu’a la garde », care a primit si o donatie de 100.000 de dolari.  Filmul israelian «Foxtrot» în regia lui Samuel Maoz a obtinut Marele premiu al juriului, cel mai bun actor fiind desemnat palestenianul Kamel El Basha din filmul libanez « The insult », iar cea mai buna actrita Charlotte Rampling, din productia « Hannah». Premiul pentru cea mai buna scenografie i-a revenit lui Martin McDonagh pentru «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» premiul special al Juriului peliculei «Sweet Country», iar premiul Marcello Mastroianni destinat unui tanar actor i-a revenit tanarului Andrew Haigh in « Lean on Pete ».

In sectiunea Orizzonti a castigat pelicula « Nico, 1988» in regia intaliencei Susanna Nicchiarelli. In noua sectiune Realitate Virtuala, acest nou forum de exprimare artistică, au castigat trei filme. Cel mai bun VR este «Arden’s wake experince» de Eugene YK Chung, cea mai buna experienta interactiva este «LA camera insabbiata» de Laurie Anderson și Hsin-Chien Huang, iar cea mai buna poveste «Bollsless» de Gina Kim.

Alice KANTERIAN

Pavilionul Armeniei din Palazzo Zenovio cu operele de arta a lui Jack Boghosian

Pentru prima oara YSL Beauy se afla la Venetia, aici reprezentand noua linie de machiaj Tatouage Couture. Impreuna cu artistul makeup international Valter Gazebo, care mi-a explicat ca aceasta linie a fost creata pentru ocaziile exceptionale, iar machiajul si rujurile tin mult, aproximativ 3 ore.