File de istorie industrială, într-o expoziţie inedită în holul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi
Joi, 31 ianuarie, în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, s-a inaugurat expoziţia multimedia itinerantă „Evoluţia industrială în zona Mării Negre: exemple din Grecia, România şi Armenia”. Aceasta este realizată în cadrul unui proiect internaţional finanţat de Uniunea Europeană, coordonat de Muzeul de Ştiinţă şi Tehnologie din Salonic (Grecia) şi având ca parteneri Departamentul de engleză al Facultăţii de Litere din cadrul universităţii gălăţene şi Academia de Ştiințe a Armeniei, cu sediul în Erevan. Proiectul şi-a propus să identifice trasee comune în evoluţia industrială a Greciei (zona centrală a Macedoniei), României (zona maritimă a Dunării de Jos) şi Armeniei, precum şi efectul acesteia asupra istoriei culturale a celor trei ţări, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Studiul a presupus o incursiune în istoria celor trei ţări – Grecia, Armenia, România – în intervalul 1860-2007, identificarea evoluţiei principalelor ramuri industriale, a infrastructurii, a surselor de energie. Datele ştiinţifice au fost sintetizate, materialul iconografic selectat şi procesat, s-a întocmit un studiu muzeologic şi unul muzeografic, s-au editat şi tradus materialele, totul în decurs de doi ani de zile. Ce s-a expus este doar vârful icebergului, cele trei ţări fiind reprezentate de circa 650 de fotografii-document, prezentate în expoziţie, album-catalog şi CD. În plus, grecii au oferit celorlalţi participanţi şi soluţii de bună practică în ceea ce priveşte readucerea în prim-plan a patrimoniului industrial, în Grecia multe din obiectivele industriale fiind transformate la ora actuală în muzee. S-a lucrat în echipă, cu specialişti din Grecia şi Armenia dar şi cu parteneri de nădejde din plan local: Biblioteca “V.A. Urechia” (care a pus la dispoziţie, pe lângă documente vechi şi o expoziţie de imagini cu Galaţiul de altădată), Biblioteca ”Panait Istrati” din Brăila, Biblioteca ”Panait Cerna” din Tulcea, Muzeul Naţional de Istorie a României, reprezentanţi ai Combinatului Siderurgic ARCELORMITTAL şi ai Şantierului Naval Damen, colecţionari, istorici, fotografi profesionişti.
Expoziţia, amplasată în holul sediului central al universităţii, va fi deschisă pentru public pe întreg parcursul lunii februarie.
Citeste mai mult: adev.ro/n0a9cm