Mihai Stepan Cazazian

FILATELIE / Trei timbre poștale reprezentând monumente istorice din Armenia, cu un autocolant suplimentar pentru a finanța restaurarea lor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 30 noiembrie 2020, Poșta armeană HayPost a emis o serie de 3 timbre dedicate „siturilor și monumentelor istorice armenești”. Fiecare timbru este însoțit de un autocolant suplimentar de 120 de drami, destinați restaurării monumentelor armenești aflate în patrimoniul cultural și istoric.

Primul timbru în valoare de 240 de drami prezintă Podul Agarakadzor (secolul al XIII-lea) din regiunea Vayoț Dzor (Armenia) care se află pe râul Arpa la aproximativ 2,5 km vest de satul Agarakadzor. Acest pod cu arcadă a funcționat până în anii 1970.

Al doilea timbru, în valoare de 330 de drami este dedicat mănăstirii Marmașen (sec. X-XI) de pe malul stâng al râului Akhurian din regiunea Șirak din nord-estul Armeniei. Biserica principală din Marmașen a fost construită în timpul domniei regelui Vahram Pahlavuni între 988 și 1029.

Al treilea timbru poștal cu o valoare de 350 de drami este dedicat capelei din Yereruyk (sec. VI) din regiunea Șirak. O biserică foarte frumoasă, bogată în basoreliefuri. Seria a fost tipărită în 10.000 de exemplare la tipografia Cartor din Franța.