FILARMONICA „GEORGE ENESCU – 150 / VIOLONISTUL EMANNUEL TJEKNAVORIAN LA BUCUREŞTI
În ziua de 9 ianuarie, la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti a fost organizată o conferinţă de presă, în cadrul căreia d-l ADRIAN DIMITRIU, director general, a prezentat repertoriul primei formaţii simfonice a ţării în primul trimestru al anului aniversar. De ce aniversar? Pentru că se împlinesc 150 de ani de la înfiinţare.
Amintesc că „Societatea Filarmonică Română”, condusă de Eduard Wachmann, înfiinţată în aprilie 1868, a avut ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul acelui an, când iniţiatorul ei a dirijat primul concert.
Aşa se face că Filarmonica bucureşteană este una dintre cele mai vechi din lume, din acceaşi epocă cu naşterea Filarmonicii din Berlin. Numele de „George Enescu” i s-a dat în 1955, curând după dispariţia marelui muzician român. De altfel, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Române, Filarmonica „George Enescu” va fi decorată cu Ordinul „Meritul cultural”, cu acest prilej având loc un concert simfonic, dirijat de maestrul Horia Andreescu, director artistic al instituţiei sărbătorite.
În prima parte a anului, vor avea loc concerte-eveniment, în cadrul cărora, pe scena Ateneului Român, vor evolua cunoscuţi şi îndrăgiţi muzicieni români din ţară şi din străinătate, printre care Christian Badea, Dana Ciocârlie, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Emil Marinescu, Andrei Ioniţă, dar şi nume sonore din străinătate – Christian Zacharias, Elisabeth Leonskaja, Plamena Mangova, Elisabeth Sombart, Jin Wang ş.a.
Cei 150 de ani ai instituţiei vor fi marcaţi şi de o serie de conferinţe ţinute de mari personalităţi ale culturii române, în vechea tradiţie a Ateneului Român, la care se vor adăuga şi câţiva laureaţi ai Premiului Nobel.
Şi acum surpriza…
D-l Mihai Cojocaru, consilier la Secretariatul muzical al Filarmonicii, după ce a prezentat, pe scurt, noul site al instituţiei, a anunţat evoluţia la Bucureşti a violonistului EMANNUEL TJEKNAVORIAN din Austria. Cine este acesta? Ei bine, este foarte tânărul fiu al marelui dirijor şi compozitor Loris Tjeknavorian (1937) din Teheran, cu o imensă activitate dirijorală şi componistică pe marile scene ale lumii. Numele său este foarte familiar armenilor, căci în anii 1989-2000, a fost dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din Erevan, aducând mari servicii vieţii muzicale armene, dar şi muzicii bisericeşti din Armenia, pentru care regretatul Vasken I, Catolicos şi Patriarh suprem al tuturor armenilor, l-a răsplătit cu Ordinul „Grigor Lusavorici”, preşedintele Armeniei cu Medalia de Aur, iar guvernul armean cu medalia de aur „Movses Khorenaţi”, pe lângă alte distincţii de prestigiu.
Încă un amănunt – pe vremea tinereţii sale, Loris Tjeknavorian a dirijat Orchestra Radiodifuziunii Române, cu care prilej a vizitat şi Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Bucureşti. Despre existenţa sa aflasem, mai întâi, de la bunicul său matern, dr. Aristakes Karakashian (fără nici o legătură cu semnatara acestor rânduri!) din Teheran, care a vizitat Bucureştiul în 1965 şi i-am facilitat legătura cu cea care a fost renumita savantă Ana Aslan, dorind să-i cunoască mai de aproape metodele de geriatrie şi gerontologie.
În ceea ce-l priveşte pe foarte tânărul Emannuel Tjeknavorian (născut în 1995), deocamdată semnalez prezenţa sa în concertele Filarmonicii din 3 şi 4 mai (în Concertul pentru vioară de Jean Sibelius), dar şi un recital, a doua zi, acompaniat de pianista Cătălina Butcaru.
Când se vor apropia datele concertelor sale bucureştene, voi reveni cu amănunte despre frumoasa carieră a muzicianului armean din Viena.
Madeleine KARACAŞIAN