Giuseppe Munarini

Festivitate la Universitatea din Veneția: Aniversarea profesorului Vardapet (Arhimandrit) Boghos Levon Zekiyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Bogos-Levon-Zekiyan_1336463850 - Copy
Pe 11 decembrie 2013 în prestigioasa aulă „Baratto”, a Universității „Ca’ Foscari” din Veneția, au fost sărbătoriți cei 70 de ani ai prof. Arhim. Boghos Levon Zekiyan.
Mulții actuali erudiți îi datorează acestui preot și studios armean o recunoștință imensă, nu doar pentru că i-a introdus și însoțit pe drumul fascinant al culturii armene, dar și pentru faptul că l-au avut ca părinte spiritual. El a celebrat nunta multora și a botezat copiii lor, a slujit la nunta Elenei Hripsime, fata lui Giuseppe,  chiar dacă în epoci diferite.

Evenimentul, organizat pentru a onora activitatea științifică și prolifică a prof. Zekiyan, a avut parte de prezența  și intervenția discipolilor lui „vechi”, acum oamenii de știință cu renume internațional, și colegilor „orientaliști” de la Departamentul de Studii Asiatice și Africane (anterior Departamentul de Studii Eurasiatice), din cadrul Universității „Ca’ Foscari”, unde și-a împărtășit cariera academică între anii 1979-2011, în sediul istoric „Ca’ Cappello” în „Campo San Paolo”.

După salutul de deschidere al directorului adjunct al Departamentului, Prof. Daniela Meneghini, și actualul titular al Catedrei de Limba și Literatura Armeană, prof. Aldo Ferrari, au urmat discursurile de deschidere ale abatelui general al Congregației Mekhitariștilor Armeni,  P. Elia Kilaghibian.  A urmat intervenția Excelenței Sale Mons. Claudio Gugerotti, arhiepiscop titular de Rebellum, Nunțiu Apostolic în Caucaz, între 2001-2011 și din 2011 până în prezent în Belarus, fost elev al Prof. Zekiyan.  Ilustrul prelat a subliniat contribuția teologică și filosofică a prof. Zekiyan pentru comunitatea științifică. Grație lucrărilor sale fundamentale asupra unor giganți ai gândirii istorice și teologice armene ca Eghișe, Movses Khorenați, Grigor Narekați și Nerses Lambronați, au ieșit la lumină contribuțiile originale ale acestora din punct de vedere epistemologic și teologic. Mons.  Gugerotti a insistat asupra contribuției metodologice inovatoare adoptate și prezentate de prof. Zekiyan în domeniul studiilor de armenistică, o abordare care nu este închisă într-un „filologism” exagerat și steril, și care are scopul de a descoperi patrimoniul cultural uman al neamului armean, originalitatea gândirii armene, dincolo de contribuția de necontestat în păstrarea și transmiterea unui număr mare de lucrări din literatura patristică greacă. El a subliniat și originalitatea lucrărilor prof. Zekiyan care dezvăluie comunității științifice ideea istoricului ca o gândire a teologului armean.

DSCF0315 (1)

Parintele prof Levon Zekiyan cu prof. Aldo Ferrari

Profesoara Gabriella Uluhogian a subliniat, în schimb, activitatea pedagogică a prof. Zekiyan în punerea bazelor cursului intensiv de vară de limbă și cultură armeană de la Veneția, a cărei lungă activitate continuă și astăzi. În cele din urmă, profesoara Uluhogian a subliniat contribuția sa unică în dezvoltarea și încurajarea artei și arhitecturii armene de la instituirea primului Simpozion de Artă armeană în 1976, care a avut o  mare influență în Europa și în Republica Sovietică de atunci.

Festivitățile au continuat cu intervenția de Prof. Theo van Lint (Oxford), care a subliniat dimensiunea internațională a producției științifice a prof. Zekiyan și activitatea sa pedagogică, amintind participarea sa la Școala de Vară din anii 1986-1987.

Profesoara Anna Sirinian s-a concentrat pe valoarea socială a cursurilor de vară de limba și cultură armeană, pe supraviețuirea culturii armene, mai ales în varianta sa  occidentală.

De asemenea, au vorbit și prof. Luigi Magarotto, specialist în studii georgiene, prof. Giampiero Bellingeri, director al Catedrei de Studii turcești, prof. Aldo Ferrari și prof. Baykar Sivazliyan, președinte al Uniunii Armenilor din Italia. Cu toții au subliniat  contribuția originală a prof. Zekiyan în formarea unei noi abordări metodologice la problemele de identitate polivalentă și de asimilare / integrare, precum și de conceptul de națiune în relație cu identitatea.

Sărbătoritul a luat cuvântul, exprimând mulțumirile sale în primul rând tuturor colegilor de la Universitatea Ca’ Foscari la ESU (Companie Regională pentru dreptul la educație) și celor de față pentru prezența și colaborarea demonstrată în susținerea cursurilor de vară. Părintele Levon a vrut în aceste momente emoționante să amintească principalele figuri care i-au insuflat o asemenea pregătire și deschidere către lume: mama lui Sofi și Congregația Mekhitaristă de la Veneția

Festivitățile s-au încheiat cu o melodie interpretată la duduk , unul din instrumentele cele mai iubite de către Prof. Zekiyan, în interpretarea maestrul Aram Ipekdjian, care colaborează ca profesor la cursurile de vară. El a vrut să-l onoreze pe prof. Zekiyan cântându-i melodiile preferate din repertoriul armean ca „Dle Yaman”, „Havun Havun”, „Kele – Kele” și altele .
Binedetta Contin Ipekdjian webmaster pentru asociația Padus-Araxes

și membră a Consiliului editorial al Revistei Armenologilor Italieni

Giuseppe Munarini  Corespondentul Revistei „Ararat” în Italia