Redactor

Festivalului Internațional „George Enescu” |

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 2023 îl vom asculta pe basul VAZGEN GHAZARYAN

        La recenta conferință de presă, organizată în legătură cu cea  de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional  „George Enescu”, am aflat că acest eveniment muzical va avea loc la București, în perioada 27 august-24 septembrie 2023.

Cu acest prilej, renumitul dirijor Cristian Măcelaru, noul Director Artistic al prestigiosului festival, a dat o serie de amănunte despre participarea unor mari formații muzicale, a unor dirijori și soliști de faimă din lumea întreagă. Între altele, maestrul Măcelaru a spus că în programele festivalului, pe lângă concertele simfonice și camerale, se vor afla numeroase opere în concert.

Studiind programul amănunțit, am descoperit că în ziua de luni, 11 septembrie, orele 18, în seria „Orchestre românești” , la Sala Radio, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Lawrence Foster, va prezenta opera în concert  „Pelléas și Melisande” de Claude Debussy. În distribuția operei am găsit numele valorosului bas armean VAZGEN GHAZARYAN, în rolul regelui Akel.

Am încercat să aflu câteva detalii legate de viața și activitatea viitorului nostru oaspete. Iată rezultatul acestor căutări:

VAZGEN GHAZARYAN s-a născut la Erevan (1978), într-o familie de muzicieni, mama fiind profesoară de pian la Conservator și de la care a luat primele lecții de pian. Dar el se interesa mai mult de fotbal, de echipa lui favorită „Ararat”. Chiar și la Școala de muzică n-a rezistat cei șapte ani, căci dorea să învețe  «sambo» , acel sport care înseamnă « autoapărare fără arme». Totuși , având talent muzical nativ, a început să se ocupe nu de voce, ci de instrumente de percuție. El se considera un adolescent armean normal și, ca atare, asculta muzică modernă. L-au preocupat rock-ul clasic, formații ca «The Beatles » , « Queen» etc. Cu prilejul absolvirii Școlii « Pușkin», s-a hotărât cu colegii să susțină un asemenea concert, «încât să bubuie școala !»  Ca voce, el se asemuia cu cant-autorul francez Corson. A fost prima sa evoluție pe scenă. Încurajat de aplauzele furtunoase, s-a convins că, într-adevăr, are voce de bas, fiind totuși sigur că vocilor grave nu le revin decât roluri mici până la 30 de ani…

Numai că în cazul lui, totul  a evoluat foarte repede. A terminat școala de muzică de șapte ani, susținând examenele în doi ani. După doi ani de serviciu militar, când a fost cooptat ca toboșar în  Fanfara Prezidențială, cu care cânta la primiri oficiale de rang înalt, între 1997 si 2004, a urmat cursurile Conservatorului  «Komitas»  din Erevan. Între timp, a fost membru în Corul de cameră al Radioteleviziunii Armene, apoi solist în corul bisericii  «Sfânta Maria»  din Eparhia Pontificală Araratiană și, cel mai important, în Studioul de operă  al Conservatorului, unde a interpretat rolul lui Don Basilio din «Nunta lui Figaro» de Rossini , debutând astfel pe scena de concert. Angajat în 2004 la Opera Națională din Erevan, a interpretat rolul lui Sarastro din «Flautul fermecat» de Mozart. Avea 28 de ani când a debutat în capodopera verdiană «Nabucco».

Chiar din primul an, a atras atenția prin calitatea vocii sale și puterea de interpretare, câștigând la Erevan, locul întâi la Concursul  «Tineri cântăreți de operă». În 2010, când era mutat la Erfurt, a cucerit Premiul  „Basul Aurio Tomicich” la Concursul Internațional de Muzică „Viotti” din orașul Italian Vercelli. În sfârșit, în 2011, a fost printre primii finaliști ai extrem de exigentului Concurs „BBC Cardiff Singer of the World”, care se ține din doi în doi ani. În anul acela, Premiul a fost cucerit de soprana Valentina Naforniță din Republica Moldova, care va fi și ea prezentă în programele Festivalului  „Enescu” din toamna lui 2023.  Merită de amintit că basul Vazgen Ghazaryan a interpretat la Concursul  „BBC Cardiff” arii celebre din operele „Simon Boccanegra”  si „Macbeth” de Verdi,  „Mefistofele” de Boito și  „Aleko”  de Rahmaninov.

Chiar dacă Vazgen Ghazaryan s-a mutat în Germania,  el a rămas îndrăgostit de Armenia natală, iubește muzica armeană, începând cu compozitori precum Arno Babajanian și terminând cu Gusan Shahen, pe care am aflat că îi ascultă zilnic.

Oferindu-i-se prilejul unui angajament la Teatrul de Operă din Erfurt, talentatul bas armean s-a stabilit acolo, visând la o carieră internațională. Ceea ce avea să se împlinească în curând. Începând din 2007, la Erfurt și pe numeroase scene europene, el a mai cântat în peste 30 de roluri. Iată câteva exemple : Rolul titular din  „Mefistofele”  de Arrigo Boito, Don Bartolo din  „Nunta lui Figaro” și Sarastro din „Flautul fermecat” de Mozart, Banquo din  „Macbeth” de Verdi, Titurel din „Parsifal” de Richard Wagner, Don Basilio din „Bărbierul din Seviglia”  de Rossini, Colline din „Boema” de Puccini. A mai cântat în operele verdiene  „Don Carlo” si „Aida” (inclusiv la Craiova – 2007), în  „Nașul”  de D. Șostakovici la Lisabona, rolul lui Hunding din „Walkiria” de R. Wagner la Moscova, în rolul lui Vodnik din  „Rusalka” de A. Dvorak la Sankt Petersburg, precum și în diverse opere la Genova, Stresa, St. Gallen, Erevan etc. La Erfurt, a mai cântat în „Salomea” de R.Strauss,  „Robert diavolul” de Giacomo Meyerbeer, „Evgheni Oneghin”  de Ceaikovski, „Rigoletto” de Verdi,  „Tosca” de Puccini.

În repertoriul de concert, s-a aflat pe scenă în  „Stabat Mater”  de Rossini, în „Recviemul” de Verdi, dar și în cel de Mozart, în  „Messiah” de Haendel, iar în repertoriul solistic are „Cântece” de M. Mussorgski, dar și  „Cântecele noastre” de D. Șostakovici.

Deși este tot timpul foarte ocupat, Vazgen Ghazaryan nu uită să se destindă în orele libere  cu tenisul, cu muzica rock (vechea sa pasiune) sau cu computerul. (M.K.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *