Mcrtici Baghdasarian

FESTIVALUL ALFABETUL CONVIEŢUIRII: Un weekend dedicat comunităţilor etnice din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1377030_648622651837077_1952927483_n

Finalul săptămânii trecute a adus, la Ploieşti, zeci de formaţii artistice ale organizaţiilor comunităţilor etnice din ţară, dar şi de peste hotare. Organizat sub egida Reprezentanţei Comisiei Europene, Festivalul „Alfabetul Convieţuirii” a fost organizat de către Uniunea Elenă din România şi s-a aflat la prima ediţie.

Festivalul a început joi, 26 septembrie, cu parada costumelor naţionale în centrul municipiului, iar gazda momentelor artistice până duminică, 29 septembrie, a fost Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti.

„Acest festival are loc la finalul lunii septembrie pentru că pe data de 26 este sărbătorită Ziua Limbilor Europene. Este o manifestare europeană şi acest lucru explică şi faptul că noi ne desfăşurăm festivalul sub egida Reprezentanţiei Comisiei Europene în România. Este primul festival care se desfăşoară sub această egidă şi pentru noi este o mare onoare. Pentru mine este o mare bucurie, în calitate de preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România, că am reuşit să aducem împreună toate minorităţile naţionale din ţară, dar şi din străinătate: mă refer din Bulgaria şi din Italia. Vreau să multumesc public tuturor minorităţilor naţionale care ne-au fost alături, Primăriei din Ploieşti care a contribuit esenţial la reuşita acestui proiect şi nu în ultimul rând Guvernului României Departamentului Relaţii Interetnice care a şi finanţat proiectul. Este un proiect de anvergură pe care, sperăm noi, să îl continuăm an de an”, ne-a declarat deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, iniţiatorul evenimentului cultural.

Investiţia de peste 80.000 de euro necesară pentru realizarea Festivalului a permis participarea 19 ansambluri folclorice din partea oganizaţiilor etnice din România: Uniunea Elenă, Uniunea Armenilor, Asociaţia Liga Albanezilor, Uniunea Bulgară din Banat, Uniunea Croaţilor, Federaţia Comunităţilor Evreieşti, Forumul Democrat al Germanilor, Uniunea Democrată Maghiară, Uniunea Polonezilor, Partida Romilor Pro Europa, Comunitatea Ruşilor Lipoveni, Uniunea Sârbilor, Uniunea Democrată a Cehilor şi Slovacilor, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani, Uniunea Democrată Turcă, Uniunea Ucrainenilor şi Uniunea Culturală a Rutenilor. De asemenea, au participat şi invitaţi din străinătate: Ansamblul „Dimum” din Bulgaria, „Floare de cireş” – România, Ionuţ Galani Band, Olga Bălan, Andreea Brassi, Alessio Brassi şi Ennio D’Allessandro din Italia.

Uniunea Elenă din România pregăteşte în această perioadă, un alt eveniment de amploare: Zilele Elenismului 2013 la Galaţi, aflat, anul acesta, la cea de-a 13-a ediţie. „Dacă anul trecut am organizat Zilele Elenismului la Ploieşti, trebuie să ne respectăm obiceiul pe care îl avem – zic eu că este cinstit şi corect – să mergem în fiecare comunitate din ţară pentru a avea acest festival al minorităţii noastre, reprezentativ pentru noi, Uniunea Elenă din România, care este formată din 25 de comunităşi greceşti teritoriale”, ne-a mai precizat Dragoş Gabriel Zisopol.

http://www.actualitateaprahoveana.ro

mai multe poze aici.