Mihai Stepan Cazazian

FESTIVALUL STRADA ARMENEASCĂ / Concert…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…dedicat compozitorului Komitas – 150 de ani de la naștere

Sâmbătă, 3 august, de la ora 12.00, Catedrala Armeană găzduiește un concert de muzică religioasă, susținut de apreciata soprană Armine Khachatryan. 

Concertul este dedicat aniversării a 150 de ani de la nașterea arhimandritului Komitas, marele compozitor, muzicolog, etnolog, pedagog armean, și include melodii ale maestrului.

După concert la standul Editurii Ararat ( în curtea Catedralei) vor fi prezentate volumele :

„Komitas – variaţiuni pe aceeaşi temă” ( Editura Ararat 2018) „Arheologia demenței  Komitas – Portretul unui idol armean” – de Rita Soulahian Kuyumjian ( Editura Ararat 2019)

Soghomon Soghomonian hirotonit și cunoscut în mod obișnuit cu numele Komitas, ( în armeană Կոմիտաս) s-a născut pe 26 septembrie 1869 și a decedat pe 22 octombrie 1935. A fost preotmuzicologcompozitorcântăreț și dirijor de cor armean, care este considerat fondatorul școlii naționale armenești de muzică. Este recunoscut drept unul dintre pionierii etnomuzicologiei⁠.

Rămas orfan de la o vârstă fragedă, Komitas a fost trimis la Seminarul Teologic „Kevorkian” de la Ecimiadzin, centrul religios al Armeniei, unde a primit educație religioasă. După hirotonirea sa ca vardapet (preot celibatar) în 1895, studiază la Universitatea „Frederick William” din Berlin teoria compoziției, istoria muzicii, pianul, orga şi dirijatul pe lângă cursurile vocale, dar şi psihologia şi filosofia. După aceste studii și-a folosit cunoștințele dobândite în Occident pentru a construi o tradiție națională. A adunat și transcris 3,000 de piese din muzica populară armeană, mai mult de jumătate dintre ele fiind ulterior pierdute și doar în jur de 1,200 s-au păstrat până în prezent. Pe lângă cântecele populare armenești, a arătat de asemenea interes pentru alte culturi și în 1904 a publicat prima colecție apărută vreodată de cântece populare kurde. Komitas s-a stabilit la Constantinopol în 1910 pentru a scăpa de modul în care era tratat de clerul ultra-conservator de la Ecimiadzin și pentru a prezenta muzica populară armenească unui public mai larg. A fost admirat pe scară largă de comunitățile armenești, iar poetul Arșag Chobanian l-a numit „salvator al muzicii armenești”.

În timpul Genocidului Armean  – asemenea altor sute de intelectuali armeni – Komitas a fost arestat și deportat într-un lagăr de prizonieri, în aprilie 1915, de guvernul otoman. A fost eliberat în scurt timp în circumstanțe neclare, dar a suferit o cădere mentală și a dezvoltat un caz sever de sindrom de stres postraumatic (PTSD). Mediul ostil larg răspândit la Constantinopol și rapoartele despre uciderile și masacrele făcute armenilor i-au înrăutățit starea mentală fragilă. Inițial, a stat într-un spital militar din Turcia până în 1919, iar apoi a fost transferat la un spital de psihiatrie din Paris, unde și-a petrecut ultimii ani de viață în agonie.

A fost reînhumat la Erevan, în Panteonul care îi poartă numele, alături de alte nume mari ale culturii armene – compozitorul Aram Haciaturian, poetul Avedik Isahakian, scriitorul William Saroyan, pictorul Martiros Sarian.

Claude Debussy spunea: ”Dacă Komitas ar fi scris numai „Anduni”, era suficient pentru a fi socotit un mare compozitor.” „Anduni” era unul dintre celebrele sale cântece, al cărui titlu înseamnă „cântec al exilului armean”. Dar principala lucrare a lui Komitas a fost „Badarak” – Liturghia – care se cântă şi astăzi în timpul slujbelor din Biserica Armeană.

Komitas este văzut pe scară largă drept martir al genocidului și este prezentat drept unul dintre principalele simboluri ale Genocidului Armean.

Soprana Armine Khachatryan s-a născut pe 15 aprilie 1986, în Armenia. Între anii 2001-2004 a studiat, la colegiul de specialitate, muzică vocală şi corală. A absolvit şcoala în anul 2004 şi, în acelaşi an, a fost admisă la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan şi a obţinut titlul de soprană. Pentru prima oară, Armine Khachatryan a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, participând la festivalul internaţional pentru copii „Amadeus” şi câştigând premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul de cântece sacre (liturgice). În 2007 a întreprins turnee muzicale într-o serie de oraşe din Siria: Alep, Damasc, Latachia, etc. A cântat mai mulţi ani (2005-2012) în corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul din Erevan“, ca solistă, iar în prezent (din 2012) continuă să cânte în corul Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanţa. A susţinut concerte şi prezentări în oraşe din România, dar şi din Armenia, cu prilejul diferitelor sărbători, aniversări şi evenimente culturale.

Anul trecut soprana Armine Khachatryan  a înregistrat, la Constanța, un album cu muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“. La actuala ediție a Festivalului Strada Armenească ea va susține un concert în Catedrala Armeană din București unde va interpreta și lucrări de Komitas, de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani.