Mihai Stepan Cazazian

FESTIVALUL   RadiRO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     

            Evenimentul muzical care alternează cu Festivalul Internaţional „George Enescu” este Festivalul RadiRo care a ajuns la cea de-a IV-a ediţie în 2018.

            Aşadar Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, singurul din lume, anul acesta se desfăşoară între 18 şi 25 noiembrie.

            Festivalul se va desfăşura în Studioul de concerte „Mihail Jora” din Bucureşti.

            La cei 90 de ani care s-au împlinit de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune, să nu uităm ca celebrul compozitor, cadru didactic şi dirijor român de origine armeană Mihail Jora a fost primul director  muzical al radioului public din România, care la 30 noiembrie 1928 a iniţiat şi a dirijat primele zece concerte simfonice ale stagiunii radio-live, punând astfel bazele primei orchestre simfonice a radioului public.

            În Studioul de concerte „Mihail Jora” vor avea loc cele opt concerte simfonice ale Festivalului RadiRo, inaugurat cu Orchestra Naţională Radio. Se vor adăuga concerte susţinute de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, cea mai veche orchestră radio europeană – datând din 1923 (Germania), BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera – Lugano (Elveţia), RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda), alături de care vor evolua renumiţi dirijori şi solişti români şi străini.

            Noutatea de anul acesta a Festivalului RadiRo este că, în sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, vor evolua trei formaţii de jazz europene. Concertele vor fi susţinute de Big Band-ul Radio (având-o solistă pe celebra Aura Urziceanu), the Danish Radio Big Band şi Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra. (M.K.)