Arsen Arzumanyan

Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” – Ediția a V-a

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 20-22 mai 2022, în complexul „Mariko Inn” din municipiul Roman a avut loc Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu”, ediția a V-a, organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Roman (președinte – Emanuel Nazaretian). În decursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai importante acțiuni ale Uniunii Armenilor din România.

În cadrul festivalului, a avut loc concursul de aforisme originale care a fost moderat de profesorul Lucian Strochi. În afară de domnia sa, din juriu au făcut parte și profesorul Emilian Marcu și preotul Cornel Paiu.

Trofeul festivalului și marele premiu al concursului de aforisme originale au fost decernate doctorului și scriitorului Dan Gabriel Arvătescu pentru întreaga lui activitate culturală. Remarcăm faptul că domnul Arvătescu este un urmaș al marii familii Socor, armeni originari din Roman.

Premiul special din partea juriului pentru aforisme originale l-au primit:

1. Culiță Ioan Ușurelu (Odobești)

2. Monica Manole (Tecuci)

3. Neculai Muscalu (Borlești)

Premiul I pentru aforisme originale:

1. Ion Apostu (Focșani)

2. Grațiela Râpeanu (Canada)

3. George Echim (Brașov)

Premiul II pentru aforisme originale:

1. Nicolae Schițco (Chișinău)

2. Mihai Babei (Botoșani)

3. Mihai Horga (Roman)

Este de menționat faptul că au fost 27 de concurenți la aforisme originale, din care 4 erau directori ai unor reviste literare, toți fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Secțiunea de critică și istorie literară a fost moderată de Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România (UAR) și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Premiile acordate din partea UAR și USR le-au primit:

Dan Cristea Teodor – Premiul „Opera Omnia”

Maria Epatov – Premiul pentru critică literară pentru „Debut”.

În afară de mai multe personalități din lumea literară, sucursala Roman a UAR a găzduit oaspeți din Roman și din alte orașe, printre care membri ai comunității armene din 12 sucursale UAR. Printre alți invitați, au fost prezenți E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România care a ținut un discurs despre însemnătatea acestui festival și contribuția la dezvoltarea legăturilor dintre popoarele armean și român; primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei; deputatul Laurențiu Leoreanu (Roman); profesorul Mihai Zamfir, critic şi istoric literar.

Festivalul a avut și două invitate speciale: violonista Daria Popescu (Bacău), care, în toamna anului 2021, a luat premiul I la concursul național „Mihail Jora”, organizat de sucursala Roman a UAR, și cântăreața Mona Malumova din Armenia, recent stabilită în București, care a interpretat melodii armenești, românești și balcanice.

Puteți urmări înregistrarea festivalului apăsând aici.

Îi felicităm pe toți premianții și urăm sucursalei Roman cât mai multe ediții la acest festival foarte important pentru lumea culturală.

ARSEN ARZUMANYAN