FESTIVALUL MINORITĂȚILOR DIN ROMAN
Pe scena sălii Manolescu Strunga au evoluat opt ansambluri artistice, formaţii de dansuri şi solişti
Aşa cum ne-a obişnuit, sucursala Roman a Uniunii Armenilor din România, președinte domnul dr. Emanuel Nazaretian, a încheiat activităţile din acest an prin organizarea celei de a treia ediţii a Festivalului Minorităţilor.
Deschiderea manifestării, care a avut loc în sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga, i-a aparţinut primarului municipiului, Lucian Ovidiu Micu, administraţia locală fiind unul din coorganizatori, alături de Comunitatea evreilor, Comunitatea grecilor, Comunitatea Rromilor şi Comunitatea ruşilor lipoveni. Spectacolul a început, la ora 17.00, cu evoluţia Ansamblului Vartavar Bucureşti al Uniunii Armenilor, în coordonarea coregrafei Bela Martinian, ansamblu care a prezentat o suită antrenantă de dansuri, impresionînd publicul spectator, destul de numeros, cu dinamismul interpretării şi frumuseţea deosebită a costumelor.
Preşedintele Comunităţii evreilor din Roman, profesorul Iancu Vexler, a adresat un cuvînt din partea celor sub 50 de evrei care mai trăiesc în Roman. Pe scenă a urcat apoi corul „Shalom” al Comunităţii evreilor din Bacău și Roman, urmat de un program de cîntece lăutăreşti al Formaţiei rromilor romaşcani.
Au evoluat şi cele două ansambluri ale Comunităţii elene din Roman, Ansamblul Mini Areti şi Ansamblul Artistic Areti, care au prezentat o suită de dansuri populare şi un dans al popoarelor, în coregrafia lui Mihai Păduraru şi sub coordonarea consilierului logistic Aurica Ţura. Maria Bogdana Onu, elevă în clasa a V-a a Colegiului Naţional Roman Vodă, pregătită la Clubul Lucky Dance de profesoara Mihaela Tertelici şi de către compozitorul Sergiu Rudich, cu un palmares bogat la concursuri naţionale, precum Mamaia Copiilor, unde a obţinut premiul al III-lea, a evoluat pe scenă cu cîteva cîntece patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri. Spectacolul s-a încheiat la ora 20.00 cu un program de colinde româneşti, interpretate de corul Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ştefănescu, dirijat de preotul Vlad Samoilă.
Flora Ordean