Festivalul Internațional de Film de la Veneția 30.08-09.09 / Veneția este en vogue și avantgardistă
A fost odata un festival international de film, care cu timpul a fost intrecut de un altul, dar pe urma primul festival si-a revenit cu grandoare si l-a intrecut pe cel deal doilea care se credea mai mare. Cam asa ar suna povestea competitiei dea lungul anilor intre Venetia si Cannes, caci intradevar Festivalul de film de la Veneția care a fost fondat în 1932, ca Venezia Biennale detine cea mai mare vechime, dar a fost intrecut de Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe parcursul anilor, pana cand anul trecut un film cu titlul ciudat „La La Land“ in competitie la Venetia a castigat ulterior Oscarul, cel mai ravnit trofeu.
Si nu a fost unicul castigator, in trecut peliculele Birdman, Gravity si Spotlight cu premiera la Venetia au fost ulterior rasplatite cu un Oscar, deci Venetia s-a dovedit a fi festivalul care aduce noroc. Dar Venetia este mai mult decat en vogue, ea este si avantgardista si stie sa se reinventeze cu o premiera senzationala. Organizatorii Festivalul de film de la Veneția lanseaza o noua categorie de concurs. Este vorba de VR/Virtual Reality, un mare succes pentru noua tehnologie sa primeasca o invitatie oficiala. Fata de Cannes care a cochetat numai cu noua tehnologie VR la ultima editie din mai 2017. Am participat intradevar la congresul VR care se desfasurase pe data de 19.05.2017 la Cannes in cadrul festivalului dar initiat de organizatorii conferintei “Stereopsia”(www.stereopsia.com) care va avea loc la Bruxelles pe 11-13.12.2017. Am incercat sa vizionez in cadrul festivalului la Cannes scurt-metrajul care facuse deja mari furori VR “Carne y Arena” realizat de mexicanul Iñárritu. Dezamagita de nereusita am colindat pavilionele tarilor prezente. Si am dat si de pavilionul Next care s-a consacrat promovarii filmelor VR. Deci ceva era in miscare si la Cannes dar nu izbucnise. Si pe urma am aflat de la coordonatorul proiectului Ioana Mischie de editia-pilot gazduita de pavilionul Romaniei „Romanian VR Days“ pe 25 mai in Cannes. Aceea initiativa a insemnat aproape o revelatie pentru mine fiind adanc impresionata de calitatea scurtmetrajelor vizionate, mai ales acela artistic despre Jilava cu titlul „Masacrul de la Jilava“ si experienta VR „Salina Turda“. Tot Ioana Mischie mi-a vorbit despre conferinta Beyond Borders la care participase in calitate de speaker pe 22 Mai: Diversity in Cannes – The Virtual Reality Panel. Si iata ca Venetia a mers mai departe decat Cannes, propunindu-si sa promoveze un dialog inter-cultural intre profesionisti cu specializari distincte in domeniul realitatii virtuale din intreaga lume.
Venetia era deja anul trecut primul festival care lua în serios producțiile făcute pentru realitatea virtuală. Pelicula „Jesus VR – The Story of Christ” prezentata la Venetia in 2016 este considerata primul film VR, cu toate ca drept sa spun calitatea acestuia nu m-a impresionat.
Venice Biennale lanseaza la actuala editie nu numai o noua categorie de concurs, dar si „Biennale College Cinema Virtual Reality”. Biennale Cinema College are selectate 9 echipe care vor crea scurtmetraje VR de 10-20 de minute.
Actuala editie este cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția si va avea loc în perioada 30 august — 9 septembrie iar juriul competiției oficiale va fi prezidat de superba actrita americana Annette Bening. Un prim highlight va fi cu siguranta aparitia lui Robert Redford si Jane Fonda care vor fi chiar pe la inceputul festivalului pe 1 septembrie in mijlocul atentiei pe Lido, cu ocazia decernarii Leilor de Aur pentru intreaga cariera, dupa vizionarea recentei colaborari la noul lungmetraj „Our Souls at Night” in regia lui Ritesh Batra. Acesta este produs de casa de productie a lui Redford “Wildwood Enterprises, Inc.” in colaborare cu Netflix, deci nu va intra in salile de cinema, ci va putea fi vizionat numai la Venetia si apoi de abonatii platformei de streeming Netflix. O mare senzatia a facut decizia organizatorilor festivalului de la Cannes de a include pentru prima oara la editia din mai 2017 doua filme in competitie care fac parte din programul care poate fi vizionat numai fiind abonat la platforma americana Netflix. Aceasta decizie a fost ulterior intens discutata de critici si criticata chiar de presedintele juriului Pedro Almodobar, cu rezultatul de a fi excluse pe viitor din competitie filmele care pot fi vizionate numai prin abonament la platformele de streeming. Si nici Venetia nu se incumeta de a include filme Netflix in competitie, „Our Souls at Night” va rula “out of competition”.
Ca in fiecare an vor participa multe filme americane, se pare ca marile studiouri din Hollywood prefera Venetia ca rampa de lansare a filmelor. Cat despre staruri, you name it, Cannes nu prea a avut parte in acest an, si asta cu toate ca are cel mai impresionant covor rosu. Cu atat mai mult Venetia. La Venetia staruri ca Matt Damon prezent cu doua filme, Julianne Moore, Michelle Pfeiffer sau Jennifer Lawrence din tinara riga a actorilor en vogue vor pasii pe covorul rosu de pe Lido. Javier Bardem este si el prezent in doua filme dintre care unul „Loving Pablo” în regia lui Fernando Leon de Aranoa, pelicula care ruleaza in afara competiției si în care Bardem îl interpretează pe traficantul de droguri Pablo Escobar. Iar George Clooney – Venice loves him and he loves Venice – a ales Venetia dupa cum era de asteptat pentru lansarea noului sau film, o comedie neagra dupa scenariul fratilor Coen. Alaturi de acesta ravneste si talentatul enfant terrible mexican Guillermo del Toro cu noua productie “The Shape Of Water” la trofeu. El se avanta in competitie cu o peliculă fantasy inspirată din epoca Războiului Rece. Un alt cineast demn de mentionat este regizorul francez Abdellatif Kechiche care in 2013 castiga trofeul Palme d’Or pentru lungmetrajul „La vie d’Adele”. Pelicula a obtinut și premiul FIPRESCI și o nominalizare la Globul de Aur la categoria “cel mai bun film străin“. „La vie d’Adele” a marcat festivalul de la Cannes fiind considerat filmul cu cel mai explicit conținut sexual din istoria festivalului. Pentru actuala productie “Mektoub, My Love: Canto Uno” regizorul a apelat la niste masuri drastice. In momentul in care bancile nu i-au mai finantat filmul acesta a pus trofeul si cateva props la licitatie pe internet pentru a face rost de banii necesari pentru finalizarea proiectului. Cu o saptamana inainte de a fi anuntate filmele in competitie la Cannes, se pare ca au intervenit probleme cu partenerii de productie, mai ales cu France Télévisions, regizorul fiid acuzat de a nu fi respectat contractul, in loc de un film el producea doua. Fiind blocat cu aceste acuzatii si procesele care urmau, el nu a fost prezent pe Croizette la editia din 2017. Poate ca aceasta experinta l-a marcat, in tot cazul iata ca regizorul a decis sa lanseze noua sa pelicula la Venetia si nu la Cannes. Deci motivele de a folosi Venetia ca rampa de lansare sunt diferite, ducand insa la acelas rezultat: Venetia este (din nou) en vogue.
Motivele realizatorului francez-armean Robert Guédiguian de a alege anul acesta Venetia pentru lansarea noul sau lungmetraj sunt de intales. El aduce tribut festivalului, dupa ce in 2016 prezida juriul Orizzonti, cu noua sa drama „La Villa“ in competitie, intr-unul dintre rolurile principale o reintalnim pe sotia sa, actrita franceza Ariane Ascaride. Ambii participau in 2015 la festivalul de film de la Erevan, unde am avut ocazia sa-i cunosc, acestea sunt avantajele festivalurilor mai mici, calitatea filmelor si a intalnirilor cineaste sunt indiscutabile.
Inside talks: Apropo de thrillerul de oroare “mother!” la Venetia in competitia oficiala al regizorului american Darren Aronofsky cu actrița Jennifer Lawrence in rolul principal, aceasta fiind si actuala sa partenera dupa cum se zvoneste: directorul artistic al festivalului Alberto Barbera, a trebuit sa-i convinga intai pe responsabilli de la Paramount ca merita ca filmul să intre în circuitul festivalului, deoarece se pare ca producatorii se temeau initial de dezvăluiri despre conținutul filmului- filmul intra pe 15 septembrie in salile de cinema americane. Darren Aronofsky este un foarte talentat regizor care in 2010 a trimis filmul sau „Black Swan“ in competitie la Venetia unde Mila Kunis a obtinut Premiul Marcello Mastroianni pentru cea mai promițătoare apariție a unei actrițe debutante. Acesta a fost creat în 1998 în onoarea cunoscutului actor italian care decedase recent. Iar actrita Natalie Portman a fost rasplatita ulterior in 2011 cu Oscarul pentru cea mai buna interpretare feminina in „Black Swan“. Lui Aronofsky ii datoreaza Venetia si schimbarea ba chiar am putea spune modernizarea regulamantului. In 2008 Aronofsky l-a relansat pe Mickey Rourke ca protagonistul filmului sau „The Wrestler/Luptatorul“ pentru care ar fi meritat „Copa de Volpi“ pentru tulburatoarea sa interpretare conform criticilor. Rourke nu a primit trofeul din simplul motiv ca filmul primise Leul de Aur si conform regulamentului de la acea vreme, filmul care primea Leul de Aur nu urma sa primeasca un alt trofeu. Juriul şi-a exprimat si el la randul lui regretul că regulamentul nu i-a permis să-i acorde lui Rourke şi premiul de interpretare si la insistentele presedintelui care era la acea vreme chiar Wim Wenders, organizatorii au schimbat ulterior regulamentul, moderninzandu-l dupa modelul festivalului de la Cannes. Diferit de Cannes ramane insa in continuare regulamentul pentru filmul de deschidere, la Cannes acesta nu face parte din competitie, la Venetia ba. La actuala editie lungmetrajul “Downsizing”, de Alexander Payne va deschide Mostra 2017 de pe Lido cu Matt Damon, Juliette Moore, Josh Brolin si Oscar Isaac in rolurile principale.
Printre peliculele demn de mentionat și care vor fi proiectate la Veneția se numără si un nou film despre Pablo Escovar in regia lui Fernando Leon de Aranoa. “Loving Pablo” ruleaza numai in afara competitiei dar totusi cu Javier Bardem in rolul principal.
Un alt film demn de comentat este drama “Human Flow” despre criza refugiatilor. Regizat de artistul disident Ai Weiwei care si el la randul lui a fost nevoit sa-si paraseascat tara sa natala China si sa se stabileasca in Germania, a filmat in 23 de tari iar filmarile au durat un an.
Acesta alaturi de alte 20 de filme va forma competiția oficială, cu totii concurand pentru trofeul suprem decernat pe Lido.
In selecția oficială a Festivalului de Film de la Veneția concureaza urmatoarele 21 de filme pentru Leul de Aur
– “Downsizing” de Alexander Payne (SUA, film de deschidere)
– “Mektoub, My Love: Canto Uno”, de Abdellatif Kachiche (Franta)
– “La Villa” de Robert Guediguian (Franta)
– “The Shape Of Water” de Guillermo Del Toro (SUA)
– “Jusqu’a La Garde” de Xavier Legrand (Franta)
– “Human Flow” de Ai Weiwei (Deutschland/SUA)
– “Mother!” de Darren Aronofsky (SUA)
– “Suburbicon” de George Clooney (SUA)
– “L’Insulte” de Ziad Doueiri (Franta/Libanon)
-“The Leisure Seeker” de Paolo Virzi (Italia)
– “Hannah” von Andrea Pallaoro (Italia/Belgia/Franta)
– “The Leisure Seeker” de Paolo Virzi (Italia)
– “Lean on Pete” de Andrew Haigh (UK)
– “The Third Murder” de Koreada Hirokazu (Japonia)
– “Ammore e Malavita” de Manetti Bros. (Italia)
– “Foxtrot” de Samuel Maoz (Israel/Deutschland/Frankreich/Schweiz)
– “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” de Martin McDonaugh (UK)
– “Hannah” von Andrea Pallaoro (Italia/Belgia/Franta)
– “Angels Wear White” de Vivian Qu (China/Franta)
– “Una Famiglia” de Sebastiano Risio (Italia)
– “First Reformed” de Paul Schrader (SUA)
– “Sweet Country” de Warwick Thornton (Australia)
– “Ex Libris – The New York Public Library” de Frederick Wiseman (SUA)
La Venetia nu ma asteapta numai unul dintre cele mai pretigioase festivale de film pe insula Lido cu fastele petreceri in cadrul festivalului de film in incinta si pe plaja hotelului de lux Excelsior. Ma bucur sa revad superba gradina cu rodii din Palazzo Zenobio al Armenilor si prietenii de acolo ca Samuel care m-au gazduit deja de repetate ori in trecut, insula San Lazzaro cu calugarii armeni, pe langa care trec in fiecare zi cu barca „vaporetto“ in drum spre Lido Cazinò si Palazzo del Cazinò.
Ramane sa vedem si sa vizionam ce ne aduce cea de-a 74 editie!