Redactor

Festivalul “Garabet Ibrăileanu”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

– Roman, 18-20 iunie 2021, ediţia a IV-a

Ȋn perioada 18-20 iunie a.c. la Roman, sub egida Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Armenilor din România Sucursala Roman, s-a desfăşurat Festivalul “Garabet Ibrăileanu”, marcând astfel împlinirea a 150 de ani de la naşterea criticului şi istoricului literar Garabet Ibrăileanu, român de etnie armeană.

Vremea a fost capricioasă, cu ploi care picau din cer precum perdele de apă, ca mai apoi să apară soarele blând, mângâind firul ierbii. Mireasma proaspătă şi parfumul puternic si dulceag al teilor din zonă au învăluit audienţa din incinta Hotelului Dumbrava din Roman, gazda evenimentului încă de la începuturile acestuia.

Şi, pentru că tot vorbim de gazde, Uniunea Armenilor Sucursala Roman, prin dl. dr. Emanuel Nazaretian şi soţia sa, Mihaela Nazaretian au fost minunaţi, iar efortul lor s-a simţit şi văzut în succesul celor trei zile de festival, aşa cum este el perceput înca de la prima sa ediţie, drept eveniment elitist, asezând astfel oraşul pe harta celor ce organizează evenimente culturale notabile ale României. Ȋn cadrul acestui festival Uniunea Scriitorilor din România decernează mult aşteptatul premiu Opera Omnia.

Deschiderea manifestărilor a avut loc în prezenţa Excelenţei sale E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, a primarului Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a domnului prof. Mihai Zamfir, critic şi istoric literar, profesor al Universităţii din Bucureşti, şi a domnului Vasile Spiridon, profesor al Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, ambii membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Amfitrionul festivalului, dr Emanuel Nazaretian a subliniat contribuţia majoră a intelectualilor cu ascendenţe armeneşti: Gheorghe Asachi, Mihail Jora, Jeni Acterian, Ştefan Agopian, Spiru Haret, Ana Aslan în dezvoltarea diferitelor domenii de activitate, subliniind rolul lui Garabet Ibrăileanu la evoluţia criticii literare.

Ȋn prima zi, la amiază, au fost alocuţiuni în care s-a vorbit despre viaţa şi personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, născut în Roman, critic şi istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar şi romancier, în calitatea sa de influenţator al literaturii române a primelor decenii ale sec. al XX-lea. Un teoretician desăvârsit, promotor al criticii literare ştiinţifice, creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iaşi şi principal redactor al revistei “Viaţa românească” între anii 1906-1930. Vasile Spiridon, prof. universitar la Universitatea din Bacău, a expus o latură mai puţin cunoscută a lui Ibrăileanu, dezvaluită de amintirile contemporanilor săi, vorbind apăsat despre latura sa umană, despre pasiunile lui Ibrăileanu, şi despre obsesiile sale legate de igiena şi curăţenia proprie.

Prima seară s-a încheiat cu un iz dulce-amărui, care ne-a adus pe toţi în lacrimi de aducere aminte, asupra evenimentelor din România noastră modernă, post-decembristă, prin filmul sub regia lui Armine Vosganian “Legătura de leuştean” – o ecranizare după povestirea cu acelaşi titlu a lui Varujan Vosganian apărută la Polirom în volumul “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” – un film care evocă evenimentele din timpul mineriadelor, cu tot ce au adus ele drept violenţe neînţelese şi urmele eterne lăsate de acestea în viaţa unei femei, mutilată pe nedrept în acele vremuri; cum victima îşi iartă călăul. Ȋl iartă, dar nu uită. Un film despre oameni şi situaţii greu de imaginat ce se pot întâmpla într-o societate dorită a fi civilizată, în care efectul de turmă încă funcţionează, printr-o manipulare excesivă a maselor.

Ziua a doua a fost destinată decernării premiilor. Juriul a fost format din Preşedinte Prof. Lucian Strochi; Prof. Emilian Marcu si Preotul Cornel Paiu, care au dezbătut îndelung desemnarea câstigatorilor premiilor la secţiunea AFORISME.

Trofeul festivalului i-a fost decernat academicianului Răzvan Teodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române de către organizatorul festivalului dr Emanuel Nazaretian – preşedintele Uniunii Armenilor Sucursala Roman.  

Premiul Opera Omnia – înmânat de către vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor dl Varujan Vosganian – în acest an a fost acordat criticului şi istoricului literar Prof. Univ. Dr. Mihai Zamfir pentru activitatea îndelungată în slujba culturii române, pentru cariera prestigioasă şi pentru înfiinţarea catedrei de limba protugheză în cadrul Universităţii Bucureşti (în 1975); In perioada 1997-1991 a fost Ambasador al României în Portugalia şi din 2007 a fost Ambasadorul României în Brazilia; aşadar o carieră diplomatică de excepţie pe langă cariera impecabilă de la catedra de litere a Universităţii Bucureşti. Şi, în discuƫiile de pe drumul dus-întors către Roman am povestit câte-n lună şi în stele despre minunatele plaiuri mioritice şi despre zonele exotice ale Lisabonei, oras drag atât domniei sale cât şi mie. Am vorbit despre programele Fundaţiei Calouste Gulbenkian din Lisabona, la care domnia sa a accesat de-a lungul vieţii, şi, printre altele am aflat că l-a întalnit cu plăcere şi cu frecvenţă regulată la Paris pe istoricul, scriitorul, filosoful nostru Mircea Eliade. O încântare întregul meu drum de la Bucureşti la Roman şi înapoi în prezenţa acestor personalităţi ale literaturii contemporane, Prof. Mihai Zamfir şi minunata sa soţie, doamna prof. Mihaela Zamfir (profesor de lingvistică a Universităţii de Litere din Bucureşti).

Premiul de debut a fost acordat d-nei conf. univ. dr. Emanuela Ilie, pentru activitatea remarcabilă desfasurată în cadrul Catedrei de limba şi literatura română “Garabet Ibrăileanu” a Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, ea însăşi fostă studentă a prof. Mihai Zamfir. Ce bucurie un fost student să primească distincţie în acelaşi timp cu profesorul, model al tinerei studente de atunci!  

Laureaţii concursului de aforisme originale au fost anuntaţi de prof. Lucian Strochi; astfel că Premiile speciale au fost obţinute de dr. Ecaterina Petrescu Botoncea (Târgovişte) şi de scriitorul Mihai Hanganu (Piatra-Neamţ); Premiul I a fost acordat scriitorului Tudorel Radu (Piatra-Neamţ); Premiul al II-lea scriitoarei Daciana Cuc (Hunedoara); Premiul al III-lea Cogeanu Manuela (Piatra-Neamţ); iar menţiuni au primit Veronica Kerekes (Reşiţa); Adriana Iuliana Cuc (Petroşani) şi Mihai Babei (Botoşani). Premiile speciale au fost acordate d-nei Elisabeta Vartic (Piatra-Neamţ) şi doamnei Monica Manole (Tecuci).

Seara s-a încheiat cu un concert live de muzică armenească, susţinut de Capriel Dedeian & Band cei care au încins atmosfera până târziu.

Partenerii media au imortalizat momentele cheie ale festivalului, Televiziunea locală şi TVR 1 – departamentul minorităţi a avut drept reprezentant în eveniment pe doamna Camelia Văcaru de la Convieţuiri, iar secvenţe importante filmate puteţi urmări in link-ul de mai jos. Interviurile ample adunate în cele trei zile de festival, printre care cel cu academicianul Răzvan Teodorescu, prof Mihai Zamfir şi preşedintele UAR Varujan Vosganian, vor fi subiecte ce vor rula în viitor în cadrul emisiunilor Convieţuiri, în fiecare zi de miercuri începând cu orele 15.00 pe TVR 1.

TVR+ » înregistrări Convieţuiri (tvrplus.ro)

Şi, în final mulţumiri deosebite din partea organizatorilor doamnei Carmen Bogdan, care a susţinut din punct de vedere contabil-organizatoric întregul eveniment, colegilor din Uniunea Armenilor Bucureşti pentru coordonarea impecabilă a evenimentului, şi, nu în ultimul rând mulţumiri participanţilor armeni şi ne-armeni care s-au alăturat festivalului de-a lungul celor trei zile de literatură şi cultură de care toţi avem atâta nevoie.

La toamnă, vă aşteptăm la Festivalul Mihail Jora, care se va desfăşura tot în Municipiul Roman, sub atenta grijă a aceloraşi organizatori. De aceasta datã va fi vorba despre personalitatea compozitorului Mihail Jora, un muzician de excepţie, profesor şi rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, care a inspirat atâtea şi atâtea viitoare vârfuri ale muzicii româneşti.

Cu drag, dintr-un oraş atât de frumos,

text și fotografii de Maria Erzian

7 Responses to Festivalul “Garabet Ibrăileanu”

 1. Eugenia-Florica June 25, 2021 at 8:40 pm

  Superb! Felicitari!
  ???

 2. Maria Erzian June 26, 2021 at 1:42 am

  Multumesc Eugenia!

 3. Michael Magharian June 26, 2021 at 3:46 am

  Daca n-as fi stiut, as fi zis ca articolulu a fost postat de un veteren în ale scrisului. Mi-e greu sa înteleg când si-a gasit timp Maria s-o faca si p-asta. Citind, m-am simtit de parca as fi fost acolo, printre elite. Este o senzatie ciudata sa realizezi ca actul culturii este înca viu acolo la voi. Dincolo de ocean, suntem ocupati cu stergerea istoriei. Nu e nimic nou, am trecut prin asta.
  Prima data am întâlnit-o pe Maria la uniune. M-a servit cu cafea într-o chicineta numita pompos bucatarie. Habar n-aveam cine era, nici nu m-am uitat la ea si nu i-am dat nicio atentie, dar cafeaua a fost buna. Nici n-am mai vazut-o de atunci, altfel decât ocazional în poze. Dar am coresponadat. Am fost surprins de talentul ei literar venit de la acea careia i se spune Madame Xerox. Scrie cu feminitate ca din vârful penitei, e vie si iscoditoare, si da, mereu ocupata. Poate cumva si-a gresit profesia. Poate ca directoare la Xerox ar fi trebuit sa fie în timpul liber. În rest ar trebui sa se dedice scrisului. Pe când publicarea primului roman?

 4. Maria June 26, 2021 at 12:39 pm

  Draga Michael,
  Iti multumesc pentru vorbele frumoase si pentru gandul minunat. Am ras! Auzi la el, pompos bucatarie, e bucatarie, aia cata e! Si la ce trebuie bucatarie uriasa? E o bucatarioara suficient de mare pentru utilitate. Car despre cafea…se spune ca fac o cafea buna dar n-as jura asta…bunica spunea ca dupa ce pui cafeaua in ibric, mai pune putin, asa…cu dragoste, si neaparat sa folosesti mai multe feluri de cafea, nu doar un singur fel…deci de la bunica citire si invatare. Cat despre…madam xerox, patentul apartine lui Bedros Horasangian. Ah, a fi “directoare” la xerox nu poti s-o faci in spare-time, ceva trebuie sa sacrifici…dar cum nu intineresc, cand voi mai imbatrani si entuziasmul o sa ma mai lase…am sa si scriu daca voi avea inspiratie…inspiratia e totul..in rest in varful penitei vine gandul si cuvintele se astern singure…inspiratia e cheia succesului in scriitura. Car despre primul roman? Nu cred ca pot scrie altceva decat articole despre ceva trait, poate nuvele. In niciun caz roman, nu sunt ca structura atat de complexa incat sa pot scrie un roman…parerea mea.
  De la un scriitor venind insa randurile tale…iti multumesc!
  Imbratisari tuturor!
  ME

 5. Emanuel Nazaretian June 26, 2021 at 12:51 pm

  Comunitatea armenilor din Roman / Neamt, multumeste tuturor celor care au participat la realizarea evenimentului nostru cultural si au fost alaturi de noi.
  Cu respect,
  Emanuel Nazaretian

 6. Maria erzian June 26, 2021 at 2:45 pm

  Frumos eveniment! Felicitari voua!!!!

 7. Stefana Agop June 29, 2021 at 8:43 am

  Un eveniment deosebit, plin de momente culturale ce te imbogatesc sufleteste!