Lanis Sahazizian

FESTIVALUL FILMULUI ARMENESC DIN TORONTO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(POMEGRANATE FILM FESTIVAL – TORONTO)

Toronto este cel mai mare oraş al Canadei, un oraş modern, centrul financiar cel mai puternic al ţării, un oraş multietnic în care trăiesc aproximativ 35.000 de armeni.

Anul acesta, între 1 şi 4 decembrie, comunitatea armeană a organizat cea de a şasea ediţie a Festivalului Filmului Armenesc. La această ediţie a festivalului s-au prezentat 37 de filme din 14 ţări care au inclus şi 8 premieri mondiale. Festivalul a atras peste 2.000 de spectator şi a avut un mare succes, succes ce a întrercut toate aşteptările. Din juriul festivalului au făcut parte Silva Basmajian, membră în conducerea Comitetulul Naţional al Filmului dinCanada, Norair Kaspar, vestit cineast canadian care a obţinut mai multe premii internaţionale şi Arsinee Khanjian, renumita artistă canadiană, soţia vestitului cineast Atom Egoyan.

Pe 4 decembrie,2011, aavut loc  Gala de închidere a festivalului, gală care a inclus şi decernarea premiilor festivalului.

Juriul a avut o alegere dificilă dar, în final, filmul “King of the world” (Regele lumii) realizat de Stephane Kazandjian – Franţa – a primit premiul pentru cel mai bun film. Premiul pentru cel mai bun scurt metraj a fost acordat filmului “The Spaceship” (Nava Spaţială) realizat de Emil Mkrtchian – Suedia. Filmul “No darkness will make us forget” (Nimic nu ne poate face să uităm) realizat de Husein Karabey – Turcia – , a primit  premiul pentru cel mai bun documentar.

Trebuie spus că publicul a primit cu mare entuziasm şi filmele “The son of the olive merchant” produs de Mathieu Zeitindjian, “Voyage to Amasia” co-produs de Eric Hacikian şi Randy Bell, “Here” a lui Branden King, “Bolis” a lui Eric Nazarian, “The Snows of Kilimanjaro” a lui Robert Guediguian, “You don’t know Jack” a lui Barry Levinson sau “Sunrise over Lake Van” a lui Vahan Stepanian şi Artak Igityan.

Merită de menţionat că cel de al şaselea Festival al Filmului Armenesc “Rodia”din Toronto a dovedit ca cinematografia şi cultura armeană este vibrantă şi în plină dezvoltare atât în Armenia cât şi în marile comunităţi ale diasporei armene.

Lanis

Toronto, dec., 2011