FESTIVALUL DE CULTURĂ ARMEANĂ DE LA GHEORGHENI
La Gheorgheni, istoricul Giurgiov locuit de armeni, a avut loc între 9-11 septembrie cel de al 6-lea Festival de Cultură Armeană.
În cadrul festivalului, pe muntele Ciobot de lîngă Gheorgheni, lîngă capela armeano-catolică, a fost instalat un panou care atestă împrejurările așezării armenilor în această parte a Transilvaniei. (Pasul dintre Moldova și Transilvania, prin care în secolele 17-19 treceau armenii cu turmele lor, trecea peste vîrful Prisca. În amintirea epidemiei din anul 1679, pe muntele Ciobot a fost ridicată o capelă. Lîngă aceasta, în 1748, familia Köver de origine armeană zidește pentru armenii catolici o altă capelă care era vizitată îndeosebi în zilele de sărbătoare.) Panoul este cvadrilinv, în armeană, română, maghiară și engleză, iar textul a fost întocmit de istoricul și armenologul prof. doctor Garda Dezső. Panoul a fost instalat de către Asociația Armenilor Maghiari din Transilvania, cu sprijinul Consiliului Armenilor din Ungaria și al ambasadei Republicii Armenia în România.
Printre manifestările principale ale festivalului s-a numărat și conferința internațională „Armenii din Transilvania între trecut și viitor”, la care au participat și cercetători invitați din Ungaria. Sub forma unei expoziții au fost prezentate materiale despre familiile armenești Karacsony și Kapdebo.
În cadrul programului artistic și cultural al festivalului au fost prezentate și cîntece armenești, arii de operă, precum și fragmente despre armeni din lucrările scriitorilor transilvăneni.
La liturghia oficiată în biserica armeano-catolică din Gheorgheni a participat și arhiepiscopul catolic de Alba Iulia și guvernator apostolic al comunității armenilor catolici, György Jakubinyi.
Să amintim că Ghergheniul este înfrățit cu orașul Alaverdi din Armenia.