Mihai Stepan Cazazian

FESTIVALUL CULTURAL DE LA DUMBRĂVENI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0725

În zilele de 25-26 iulie, la Dumbrăveni a fost organizat Festivalul Cultural Dumbăveni 2014. Primăria orașului Dumbrăveni și filiala locală a Uniunii Armenilor din România cu sprijinul Administrației ariilor protejate Târnava Mare și Podișul Hârtimbaciului au reunit în acest „oraș armenesc” din Transilvania artiști și intelectuali de seamă.
Festivalul a fost deschis la castelul Apafi – Colecția Muzeală Transilvană Armenească, cu expoziția pictorului Mihai Nechita-Burculeț, unde au rostit discursuri de salut și apreciere doamna primar Georgeta Irimie, ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, poetul și redactorului-șef al revistei Vatra Veche, Nicolae Băciuț și – dintre organizatori – dr. Vasile Habor. Seara, în catedrala armeano-catolică Sf. Elisabeta, a răsunat muzica clasică în interpretarea pianistului Horia Mihail și a violonistului Gabriel Croitoru. În prima parte a zilei următoare, la Sala de conferințe a Ocolului Silvic Dumbrăveni au susținut conferințe remarcabilul pictor și scriitor Gheorghe Anghel, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, și academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al culturii. Acesta din urmă, vorbind despre Dumbrăveniul medieval, a subliniat rolul important pe care l-au avut armenii în istoria întregii Transilvanii.
La rîndul său, vorbind despre rolul și amprenta armenilor în viața românească, ambasadorul Hamlet Gasparian și-a exprimat încrederea că institutul de armenologie deschis la începutul acestui an la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj va contribui la studierea și promovarea patrimoniului armenesc. „Eu cred că acestea le vor fi multora de folos, mai ales tinerilor, pentru a-și recăpăta și reconfirma identitatea, chiar și pentru noi, armenii din Armenia, pentru completarea identității noastre naționale cu fragmentele ce lipsesc și care se află risipite în întreaga lume”, a spus ambasadorul Armeniei.

DSC_0747

DSC_0755

Ambasadorul Hamlet Gasparian, dl. Ioan Călinescu, președinte filiala UAR-Dumbrăveni și acad. Răzvan Theodorescu

Seara, în catedrala armeano-catolică Sf. Elisabeta a răsunat din nou muzica clasică în interpretarea remarcabilului violonist, laureat al mai multor premii internaționale, Alexandru Tomescu , în cadrul cvartetului Ad Libitum. Festivalul a fost încheiat de spectacolul oferit de ansamblul de dansuri armenești din Gherla.

DSC_0766

Cu ocazia festivalului, ambasadorul armean a avut întrevederi cu doamna primar Georgeta Irimie și senatorul Viorel Arcaș, pe tema strîngerii relațiilor la nivel descentralizat.
Dumbrăveniul este considerat unul dintre „orașele armenești” din Transilvania în care armenii s-au așezat la sfîrșitul secolului al 17-lea, contribuid în mare măsură la dezvoltarea orașului. Astăzi în oraș se înalță bisericile, școlile, clădirile administrative construite odinioară de armeni. Spiritul armenesc al orașului este încă treaz, aici funcționează Fundația Armeană Dumbrăveni condusă de neobositul Ioan Călinescu, iar acum trei ani s-a deschis Colecția Muzeală Transilvană Armenească. În fiecare an, la jumătatea lunii august, în catedrala armeano-catolică Sf. Elisabeta se oficiază, în rit armean, slujba prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care îi reunește pe armenii din România și din alte țări.
La inițiativa Ambasadei Armeniei, în octombrie 2012 a fost semnat un Pact de Amiciție între Dumbrăveni și orașul Noiemberian din Armenia.