Szekely Csaba

GHERLA | Prima ediție a Festivalului ARMENOPOLIS

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

      Nu întîmplător edilii municipiului Gherla au dat titlul de Armenopolis primei ediţii a festivalului organizat în zilele de 3 şi 4 septembrie 2021 în centrul oraşului. Gherla este considerat de toată lumea ca un renumit şi important centru al culturii şi spiritualităţii armeneşti din ţara noastră şi faptul că manifestările artistice s-au desfăşurat chiar în faţa frumoasei şi impozantei Catedrale armeano-catolice din Piaţa Libertăţii este relevant pentru  genericul acestei adevărate sărbători a cîntecului, dansului şi artei din urbea de pe Someş.

Pe scena amenajată în aer liber, în centrul oraşului au evoluat cele  mai bune formaţii artistice din localitate, printre ele aflîndu-se şi cunoscutul Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak”. Grupul condus de instructoarea Esztegár Erika a prezentat programul lor obişnuit, din repertoriul tinerilor şi talentaţilor armeni făcînd parte jocurile   „In anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”. Ansamblul este format numai din membri noi ai grupului, majoritatea copii, condus şi îndrumaţi de animatorul tradiţiilor şi   obiceiurilor comunităţii armeneşti din fostul Armenopolis,  simbolul trecerii  în revistă a vieţii artistice din oraş, unde la sfîrşitul săptămânii toată lumea s-a simţit  bine în compania muzicii de toate genurile şi a artei.

Apropo de artă! Sub genericul „Arta gherleană”, în sălile şi curtea interioară a Muzeului de Istorie (Casa Karácsonyi, superbul  edificiu de pe strada Mihai Viteazu construit în stil baroc cu influențe armenești) au avut loc vernisaje de expoziţii şi concerte de muzică folk.  Printre artiştii care şi-au prezentat   lucrările de pictură s-a aflat şi armeanca gherleancă Ermone Zabel Martaian, stabilită la Budapesta şi apreciată şi în alte ţări europene (Austria şi Germania, de exemplu), care a expus 5 picturi cu inspiraţie armenească. Alături de talentata pictoriţă şi-au  mai expus lucrările artiştii plastici din Gherla , Monica Dana Moldovan, dr. Stelian Sabo , Ioan Hăşmăşan,  Mihaela Cheteleş, prof. Mircea Pop,  Angela Moldovan, Florin Pop,   Marius Olosutean, Alexandru Virgil Onofrei şi Ioan Corpodean. Lucrările de sculptură expuse în aer liber aparţin artiştilor  Ioan Şeu şi Alexandru Tamaş.  Nu lipsesc nici lucrările de artă fotografică ale membrilor Fotoclubului din localitate, în frunte cu preşedintele Claudiu Capră, autorul celor mai reuşite poze cu clădirile arhitectonice armene, expuse la numeroasele expoziţii organizate în ultimii ani la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla.

                           Manifestarea artistică „Arta gherleană” din cadrul Festivalului „Armenopolis” s-a încheiat cu concertul de mare succes susţinut  de formaţia „Krampusz” condusă de Szilágyi Tóni şi Paul Roman, solist vocal fiind Nico. De astă dată am insistat mai mult pe latura artei gherlene, dar toate spectacolele organizate la sfârşit de săptămână s-au bucurat de mare succes. A fost o ediţie reuşită, ce merită continuată şi în anii următori. ( vezi mai multe imagini pe https://www.facebook.com/VisitGherla )

Szekely Csaba