Elena Chobanyan

„Femeia a adus sursele de inspirație pentru echilibrarea armoniei” –  spune antrenorul HAYK HOVHANNISYAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Suntem în anul 2022 şi trăim deja o viață „modernă”. Din punct de vedere tehnologic, umanitatea se pare că a progresat, însă… în același timp, a coborât  pe scara valorilor. Prin fraza noastră preferată „Nu am timp!”, ne întoarcem încet înapoi sau/şi devenim martorii războaielor ce distrug fiinţa umană într-o singură clipă. Dar parcă istoria nu s−a schimbat mult. Pierdem oameni dragi, totuşi ne acoperim rănile și încercăm să mergem înainte. Pe de altă parte, încercăm să ne reamintim uneori de faptul că, pentru a încetini procesul de a deveni bioroboţi, omul încă are capacitatea de a simţi iubirea pe care a conservat−o undeva, indiferent de diferențele de gen, agendele și abilitățile profesionale. Fotbalul nu face excepție. Pe lângă pasiune, acesta implică ordine, principii şi… secrete ținute cu grijă departe de ochii telespectatorilor.

Revista Ararat prezintă un interviu cu tânărul antrenor, licențiat UEFA Pro, medaliat cu argint în Liga I, Hayk Hovhannisyan, care într−un foarte scurt timp ne-a explicat relaţia om−fotbal.

Hayk, ce este fotbalul?

În funcție de etapele istoriei, acesta avea semnificații diferite. La început, fotbalul a fost perceput ca un joc, apoi pentru oameni a devenit o expresie a diferitelor culturi. Dar ambițiile umane au adus în fotbal o competiție nebună, care până la urmă s-a transmis dincolo de teren. Acum există o luptă haotică „toți împotriva tuturor” în sensul că cine obține cel mai mare venit. Cu alte cuvinte, este același ciclu ce a oprit dezvoltarea tuturor direcțiilor în viața publică.

Când vine vorba de bani, încep revoltele interne. În plus, de ce atât de mulți, mai ales bărbații, înnebunesc sau, după cum spun ei, au o pasiune imensă în timpul vizionării fotbalului?

Aceeași competiție nebună este unul dintre motivele principale. Dar pot doar să presupun de ce aceasta s-a format tocmai în fotbal. În orice caz, după ce fotbalul a devenit cel mai popular sport, mulți și-au dorit să-l afle pe cel mai puternic pe terenul de fotbal. Datorită unicității sale naturale, bărbatul a fost cel care dintotdeauna s−a direcţionat spre nebunie. Și pentru a echilibra armonia în natură, femeia a adus liniște, a fost grijulie, a adus inspirație şi  blândeţe.

Oare fotbalul poate fi comparat cu dragostea faţă de o femeie?

Îmi pare rău, în nici un caz.

Bine, dacă  nu aţi fi ales profesia de antrenor, ce aţi alege? De ce?

S−a întâmplat astfel încât să am mai multe direcții în viață. Cronologic, m−am specializat în drept, ceea ce a necesitat mult efort din partea mea.

În ce stare este fotbalul armean de astăzi, calitatea jucătorilor şi veniturile?

Puteți observa şi dvs. că nu putem scăpa de o instabilitate incomensurabilă. Baza este neglijată. Valorile și știința sunt „învinse”, dar noi suntem obișnuiți să vedem doar consecințele ce au ieșit la suprafață și să ne întrebăm, apoi din nou ne umplem de mândrie și mergem înainte.

Trebuie să fiu de acord cu acest punct de vedere, pentru că mulți dintre noi suntem ataşaţi mai mult de “formă” şi satisfacerea „egoului” propriu, împingând pe plan secundar conținutul și valorile care încearcă să-l facă pe Homo Sapiens om. Astăzi majoritatea oamenilor, pentru că doresc să țină pasul cu ritmul rapid al vieții, prin expresia „Nu am timp“ nu reuşesc să se scufunde în josul “iceberg−ului” şi rămân la suprafaţă. Ce credeţi, care sunt greșelile și omisiunile? Și ce putem face sau cum să ne corectăm, de asemenea în fotbal?

Este necesar să se punem capăt, odată pentru totdeauna, prejudecăților, convențiilor, stereotipurilor.

Stereotipuri… Ne place adesea să le cităm, să vorbim public, dar uneori putem trăi și lucra în prezenţa lor fără să le băgăm în seamă ?

În orice caz, la locul de muncă ar trebui să încercăm să nu ne mai ghidăm după opinii, ci să ne bazăm doar pe cunoștințe și tradiții. Și, în sfârșit, trebuie să definim ce trebuie să facă armenii în fotbal şi care este farul călăuzitor pentru noi toți.

Care este sfatul dvs. pentru citirorii noștri?

Presa ar trebui să scrieți pentru a ne forma o viziune împreună. Nimeni altcineva nu o va face pentru noi.

Iar armencelor?

Le doresc cele mai bune gânduri de aprilie…[ nota red. pe 7 aprilie este Ziua Mamelor și a Frumuseții în Armenia ] ca să fim în stare să mergem mai departe și să ne ridicăm tot mai sus.  

Mulţumesc pentru timpul acordat.

interviu realizat de Elena Chobanyan

Hayk Hovhannisyan discută cu antrenorul campion mondial și european Vicente Del Bosque.