Mihai Stepan Cazazian

Februarie 1988 / Masacrarea armenilor din Sumgait – Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

0228sumgaitdc1

Orașul Sumgait din Azerbaidjian va rămâne în istorie ca loc al groaznicului pogrom împotriva populației de etnie armeană. În zilele de 27-29 februarie 1988 întreagă populație armeană care trăia în Azerbaidjanul sovietic, a fost victimă a acțiunilor xenofobe desfășurate în întreagă republică conform unui plan minuțios stabilit și înfăptuit. Se urmărea alungarea sau exterminarea  armenilor care trăiau în această republică sovietică. Prin teroarea dezlănțuită și instigarea populației azere împotrivă armenilor se urmărea de fapt a se da o lovitură decisivă luptei populație armene din Arțakh pentru obținerea independenței, dorindu-se înăbușirea în fașă a eforturilor acestora de a se desprinde total și definitiv de Azerbaidjan.

Actele de teroare, prigoană și măcelul s-au desfășurat de-a lungul mai multor zile pe teritoriul întregii republici, consecințele acestora fiind cumplite. Mai mult de o mie de morți, sute de răniți victime ale unor acte de  cruzime inimaginabile, torturi, violuri, răniți arși de vii, familii întregi, bătrâni și copii nevinovați  au căzut victimă barbariei populației azere. Autoritățile sovietice centrale și locale au încercat să ascundă realitatea momentului, însă amploarea evenimentelor a depășit orice barieră a cenzurii. Întreaga lume a aflat cele întâmplate în zilele 27-29 februarie, doar în seară zilei de 29, trupe ale armatei sovietice  s-au implicat efectiv în acțiuni de instaurare a ordinii, punând astfel capăt actelor criminale.

Mai mult de 18 000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.

Crimele înfăptuite în Sumgait au fost condamnate de  întreagă lume civilizată prin luări de poziții ale diverselor organizații sau parlamente ale unor state.

Armenii din întreagă lume sunt alături de conaționalii lor supraviețuitori ai masacrelor și de urmașii celor care și-au pierdut viața în acele zile, unindu-și glasurile în rugăciune pentru sufletele victimelor nevinovate.

Duminică, 28 februarie, după săvârșirea Sf. Liturghii vor fi oficiate slujbe de pomenire a victimelor masacrelor din Sumgait în Catedrală Arhiepiscopală din București și în toate bisericile de pe cuprinsul Eparhiei.

 

  Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România