Mihai Stepan Cazazian

FEBRUARIE 1988 / Masacrarea armenilor din orașul Sumgait – Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

In anul 1988, a avut loc sacrificarea si masacrarea armenilor care traiau in Azerbaidjan. Uniunea Sovietica si autoritatile guvernamentale centrale au incercat sa suspende miscarile din Karabakh, incalcand prevederile Constitutiei, toate normele internationale privind drepturile omului si valorile morale ale armenilor din Karabakh.

In 1988, intre 27–29 februarie, la o distanta de 25 km de orasul Baku, in orasul Sumgayit, prin acordul tacit al guvernului Azerbaidjanului, se organizeaza masacrul populatiei armene, in urma caruia, conform datelor oficiale, au fost torturate brutal 32 de persoane, si peste 200 de grav raniti si morti. Mai mult de 18 000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.

Masacrul din Sumgayit s-a lasat cu varsare de sange, si abia dupa trei zile de la tragicul eveniment, au putut fi scosi din oras cei aproximativ trei mii de armeni care au supravietuit masacrului. Dintre acestia o mare parte    s-au stabilit in Armenia, iar restul in alte tari.

Armenii din întreagă lume sunt alături de conaționalii lor supraviețuitori ai masacrelor și de urmașii celor care și-au pierdut viața în acele zile, unindu-și glasurile în rugăciune pentru sufletele victimelor nevinovate.

               Conform ordinului Episcopului Datev Hagopian, pe data de 26 februarie, dupa terminarea Sfintei Liturghii, in toate bisericile armene din România, se va face o slujba de pomenire, in memoria armenilor ce si-au dat sufletul in masacrul de la Sumgayit.

Slujba de pomenire va fi urmată de ceremonia depunerii de coroane la monumentul  – khacikar închinat victimelor Genocidului.

 

 Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România