Februarie 1988 / Masacrarea armenilor din orașul Sumgait – Azerbaidjan

În anul 1988, a avut loc sacrificarea și masacrarea armenilor care trăiau in Azerbaidjan. Uniunea Sovietică și autoritațile guvernamentale centrale au incercat să suspende mișcările din Karabakh, încălcând prevederile Constituției, toate normele internaționale privind drepturile omului și valorile morale ale armenilor din Karabakh.
In 1988, intre 27–29 februarie, la o distanța de 25km. de Baku, in orașul Sumgait, prin acordul tacit al guvernului Azerbaidjanului, se organizează masacrul populației armene, in urma căruia, conform datelor oficiale, au fost torturate brutal 32 de persoane, și peste 200 de grav răniți și morți. Mai mult de 18000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.
Masacrul din Sumgait s-a lasat cu varsare de sânge, și abia dupa trei zile de la tragicul eveniment, au putut fi scoși din oraș cei aproximativ trei mii de armeni care au supraviețuit masacrului. Dintre acestia o mare parte s-au stabilit in Armenia, iar restul in alte țări.
Armenii din întreagă lume sunt alături de conaționalii lor supraviețuitori ai masacrelor și de urmașii celor care și-au pierdut viața în acele zile, unindu-și glasurile în rugăciune pentru sufletele victimelor nevinovate.
Conform ordinului PS Episcopului Datev Hagopian, pe data de 24 februarie, duminică, dupa Sf. Liturghie, se va face o slujba de pomenire, in memoria victimilor ce și-au dat sufletul în masacrul de la Sumgait și vor fi depuse coroane de flori la monumentul – khacikar, aflat în curtea Catedralei Arhiepiscopale din București.
Biroul de
presă al Arhiepiscopiei Armene din România