Szekely Csaba

Expoziţie de fotografii despre vechiul ARMENOPOLIS la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Seria expoziţiilor organizate la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla continuă. De astă dată publicul este invitat la o expoziţie de artă fotografică al autorului Dacian Sabo, un gherlean binecunoscut pentru activitatea deosebit de bogată pusă în slujba popularizării valorilor arhitectonice şi istorice a fostului Armenopolis. Dovadă în acest sens stau cele 100 de fotografii expuse în sala mare al Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii. Sunt lucrări care prezintă „comorile” Gherlii, o adevărată trecere în revistă a clădirilor cu mare valoare arhitectonică, dar şi frumuseţile naturii din zonă, cum este splendidul parc  conceput în stil englezesc şi inaugurat în anul 1864.  În prim plan figurează vechile şi frumoasele clădiri armeneşti, prezentate pe larg în cadrul acestei expoziţii inedite. Nu  lipsesc nici pozele care oglindesc lăcaşurile de cult din oraş. La loc de frunte aflându-se impozanta Catedrală Armeano-Catolică din centrul municipiului. Deci,  cine vrea să cunoască mai aprofundat  istoria şi arhitectura Gherlii neapărat să treacă pragul locaţiei respective şi să admire fotografiile expuse. 

Autorul lucrărilor, Dacian Sabo, un cunoscut colecţioner de ilustrate şi vederi despre oraşul Gherla, dar mai ales a caselor armeneşti se prezintă în faţa publicului pentru prima dată în cadrul  unei expoziţii personale, dar în anii trecuţi domnia sa a susţinut mai multe conferinţe despre  rolul şi importanţa fotografiei în cunoaşterea valorilor istorice, culturale şi turistice din oraş, cunoscut de toată lumea ca vechiul Armenopolis.  Este un colecţioner de fotografii, care îmbină talentul cu viziunea artistică asupra tot ce mişcă în oraş, însoţind vizitatorii într-un ghid vizual pe străzile urbei someşene.  O expoziție  ce merită văzută. Nu  în fiecare zi avem ocazia să admirăm  Gherla de odinioară.

        Expoziţia de fotografii Dacian Sabo poate fi  vizitată toată luna martie la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în zilele luni-vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

Szekely Csaba          

fotografii din expoziție de pe   https://www.facebook.com/VisitGherla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *