Expoziţie de Florii dedicată oraşului Botoşani
Sărbătoarea Floriilor a fost marcată la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” cu vernisajul expoziţiei „Comuniune întru credinţă – De Florii … la Galerii”, dedicată Oraşului Botoşani. Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean, cu sprijinul Comunităţii Evreieşti, Bisericii şi Comunităţii Armene, Comunităţii Ruşilor Lipoveni şi al Bisericii Ortodoxe Române.
Expoziţia include lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Secţiei de Artă Plastică şi Etnografie şi a fost prezentată de muzeograful Ana Coşereanu, istoricul Gheorghe Median şi fostul primar Florin Egner. Gheorghe Median a arătat că Botoşaniul a crescut graţie localnicilor, dar şi celor care au venit din alte părţi şi au făcut ca oraşul să fie un loc prosper, cunoscut şi respectat.

Spațiul expozițional al armenilor botoșăneni Spațiul are expuse: fotografii cu Biserica armeană Sfânta Maria și Muzeul de obiecte de cult armean Dirair Mardychian; o icoană din paraclisul Bisericii Sfânta Maria (din anul 1832) și o carte religioasă (Evanghelia după Matei, din 1831); 11 desene (grafică) de Cik Damadian și vitrina cu cărți despre Biserica și Comunitatea armeană din Botoșani.
Gheorghe Median a declarat că Botoşaniul era târg în anul 1439 şi, cu siguranţă, a luat fiinţă cu cel puţin o sută de ani înainte. La scurt timp după înfiinţarea oraşului au venit aici armenii. „Armenii s-au implicat în viaţa economică a oraşului în primii 200-300 de ani de la venirea lor. Au fost cei mai mari negustori, cei mai mari comercianţi ai Botoşaniului, pentru ca mai apoi, în epoca modernă, să devină unii dintre vârfurile intelectualităţii şi păturii culte ale oraşului”, a spus Gheorghe Median.
Lipovenii au ajuns în judeţ în perioada 1780-1790, dar de-a lungul timpului aici s-au aşezat şi greci, polonezi, italieni şi romi. „Datorăm etniilor foarte multe lucruri. La Botoşani nu s-au consemnat conflicte interetnice”, a mai spus Gheorghe Median.
Cartea „Din istoria şi patrimoniul comunităţii armene din Botoşani”, scrisă de Florin Egner şi Viorica Popa, a fost prezentată de Florin Egner. „Avem o istorie a oraşului cu care ne putem mândri”, a spus fostul primar, adăugând că istoria Botoşaniului a fost şi istoria armenilor care s-au stabilit pe aceste meleaguri. Acesta a mai declarat că la Zilele Oraşului va fi lansată cartea „Botoşani în mileniul al treilea, Istorie, Cultură, Monumente”, un adevărat ghid al Botoşaniului.
Virginia CONSTANTINIU